Unutar Spice Cabinet: Mace

(Slika kredit: Apartman terapija)

Mnogi od nas vjerojatno povezuju “mač” s defenzivnim papričarskim sprejem, ali stvaran mačka je zapravo pijan začin povezan s muškom sapunom. U obliku tla, može pretvoriti jela u lijepu mustardu žutu i dodati nježne slatko-začinjene okuse.

Što je mačka?

Ukus: Mršav, slatko
Najpopularnija upotreba: Pečena roba, meso, ražnjići

Mace je izrađen od čipkastog, crvenog vanjskog premaza koji prekriva ljusku oko jezgre muškatnog oraščića. Jednom kada se ukloni ovaj premaz, osuši se i može se naći i kupiti kao cjeline, zlatno-narančaste “lopatice”, iako se najčešće prodaje zemljom.

U okusu, mačka je vrlo slična muškatni oraščić, iako je suptilnija i delikatna. Ako nađete muškatni mehanizam previše moćan ili astringent, pokušajte koristiti mače umjesto nježniji okus.

Kako koristiti mač

Dok se mačka može koristiti u slatkim jelima sličnim muškatni oraščić, ovaj začin stvarno sja u jelima ukusna jela. Često se upotrebljava u mješavinama začina za okus jela od mesa, škriljevaca, curenja, ukusnih umaka, domaćih kiseli krastavci i uobičajen je sastojak indijske kuhinje.

Okus može postati gorak ako je kuhano predugo, pa je najbolje dodati mace prema kraju kuhanja kao začina za završnu obradu. Cijele krilne mačke trebale bi se ukloniti i prije posluživanja.

Recepti za kuhanje s mačjim

  • Kako napraviti bundeve Pie Spice
  • Sev Puri (Chaat)
  • Punjeni grape lišće (Dolmas)