Unutar Spice Cabinet: Cimet

(Slika kredit: Apartman terapija)

Možda ste upoznati s toplim začinom, bilo zemljom ili u obliku štapića, od slatkiša poput pita od jabuka i njegovih identičnih doručkovnih peciva. No, cimet je divlji svestrani začin koji se koristi u slatkim i ukusnim jelima širom svijeta.

Što je cimet??

Ukus: Slatko, toplo, gorko
Najpopularnija upotreba: Pečena roba, mješavine začina

Istinski cimet dolazi iz unutarnje kore tropskog drveta povezanog s lovorom zaljeva. Kao što je kora sušena, ona se kovrče po sebi u osebujne tanke štapiće, ili “kvržice”. Cimet se razlikuju kao Cejlon (ili cvjetni sok), lagano obojeni s blagim, slatkim okusom ili cimetom s cimetom, koji nosi tamniju crvenkasto-smeđu boju i više pjenušavu aromu. Kada kupujete ili koristite začin jednostavno označen kao cimet, to je obično vrsta cassia.

Kao i kod većine začina, cijeli cimet će trajati dulje i imati bolji okus od mljevenog začina cimeta. Čuvajte cijelo i mljeveno cimet u spremniku koji je nepropusan za zrak na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Kako koristiti cimet

Cimet se koristi u kuhinji širom svijeta, u slatkim i ukusnim namirnicama, uključujući i indijske currye, skandinavske kolače, vijetnamski pho, mješavine mješavine chili spice, marokanski tagine, kao i pita od jabuka i snickerdoodles!

Crijevni štapići najbolje se upotrebljavaju u brašnima, za izradu umaka od jabuka, jabukovače ili vruće vino i za upijanje mlijeka i jednostavnih sirupa. Dok se cimet od cjepanice dokazuju najkorisnijima u pečenim proizvodima, začincima, umacima i curryju, također možete iskrasti svoj vlastiti mikroplan.

Čitaj više: 5 razloga za čuvanje štapića cimeta u štapiću začina

Recepti za kuhanje s cimetom

  • Začinjeno ljepljivim cimetovim valjcima s kremom
  • Klasična pita od slatkog kora
  • Domaći bademi maslac s medom i cimetom
  • Massaman Curry s govedinom
  • Piletina u kokosovoj mliječi s limunfromom