U sezoni sada: Japanski šum Ume

Za kratki prozor u rano ljeto, japanska i korejska tržišta prodaju ove sićušne zelene voće. Prunus mume, ili japanski, 梅: う め, zapravo je marelica, ali uvijek se naziva šljiva. Izvor u Kini, ume su danas raširena diljem Istočne Azije i glavni su sastojak u slani slani šljiva pod nazivom umeboshi i u šljiva vina.

U San Franciscu, svježi ume su u tim trgovinama Right Now: Woo-Ri korejskom tržištu, Nijiya i Uoki Sakai tržištima u Japantownu. Također su dostupni u Berkeley Bowl. Za one od vas koji nemaju pristup u blizini japanske trgovine, Mitsuwa će preuzeti narudžbe putem telefona i poštom vam neke. Nazovite Mitsuwa na 1-877-MITSUWA (877-648-7892).

Šljive su male, manje od golfballa i zelene do žućkasto-zelene boje. Ponekad im se boji boje breskve.

Ume šljive su vrlo astringent i ne može se jesti sirove – oni će vam dati trbuščić boljeti. Ali u slanom ili alkoholnom obliku, oni su savršeno sigurni za jesti i vrlo su ukusni. Također se mogu pretvoriti u pekmez. U Kini, Japanu i Koreji kiselo sok od šljiva se ekstrahira i pretvori u osvježavajuće ljetno piće. Ume šljive smatraju se dobrim za vaše zdravlje.

Povezano:
Sastojka Spotlight: Umeboshi – Japanski slane šljive
Pokušajte ovo: Umeshiso Maki Sushi
Pregled nekih japanskih voćaka iz citrusa
Pokušajte ovo: Fresh Wasabi Root

(Slika: Kathryn Hill)