Tu je uvijek soba u mom zamrzivač za Cool Whip

(Slika kredita: ljubaznošću Cool Whipa)

O jednom godišnje, ako otvorite zamrzivač za nešto normalno, poput leda, naći ćete veliku kadu Cool Whip – i to se nikada neće promijeniti. Prepustit ću se kad obradim svoju baku obiteljsku kolač od kokosa jer nema zamjene za slatku i kremastu dobrotu koja je Cool Whip. Vraćam mi sjajne uspomene. To znači posebnu prigodu, iznenadni desert i obiteljsku zabavu.

Volim svježu, ručno whisked šlagom. Ne poričemo kako je savršeno preko jagoda i domaćih slatkih keksa, čak i ako koristite Bisquick da ih napravite. Bisquick, koji je, usput, još jedan proizvod koji možete skinuti iz moje hladne, mrtve ruke jer, goshdarnit, olakšava stvari. Ali to je još jedna priča za još jedan dan.

Sjećam se prvog trenutka kada sam imao “pravi” šlag, nakon života Cool Whip, koji se u mojoj kući naziva “šlagom”. Moja prijateljica Margaret pozvala je nekoliko nas na plažu. Bili smo u srednjoj školi, dovoljno stari da razgovaramo o našim romantičnim težnjama, ali godinu ili deset godina od toga da radimo nešto o njima. Sjećam se puno gigglinga i barem jedan promašajni povremeni šetnja niz plažu kako bi pogledao dječake koji su nas vjerojatno ignorirali. (Zasad su nas zanemarili. Imam sada tri sina i znam.) Još sam bio dovoljno mlad da bih doista bio jako uzbuđen kad sam saznala da imamo kratkobu od jagode – za doručak. Kratka kolačica koju je majka moje prijateljice napravila bilo je nešto kao što sam ikad okusila: na vrh domaćih slatkih keksa sa svježim jagodama i velikom količinom lagano zaslađenog (zapravo tučenog) šlagom. Bio je to trenutak hrane koji mijenja život i nikada neću zaboraviti. Ali još uvijek ne odustajem od Cool Whip, jer je to drugačija životinja.


Kada smo vidjeli Cool Whip u hladnjaku kad smo bili mali, to je značilo nešto strašno dolazi.


Za razliku od šlagova, Cool Whip drži svoj oblik u nepovoljnim okolnostima. Ako želite glatku, skoro crtu nalik lutku za komad pite, Cool Whip će izgledati baš kao i slika. Kada poslužite 30 komada pite u vrućoj kuhinji istodobno na odmoru, to je dobra kvaliteta.

Cool Whip je znak za nešto posebno, barem u mojoj obitelji. Kada smo vidjeli Cool Whip u hladnjaku kad smo bili mali, to je značilo nešto strašno dolazi. Sjećam se sok od jagoda, koju je moja mama napravila s onim malim šalicama, jagodama i Cool Whipom. Moja sestra se sjeća pite od maslaca od čokolade. Također je postojala i neka vrsta sladoleda i smrznute slatkiše slojevite izmišljotine u posudi za jelo.

Također je dovoljno tvrdo da izdrži zamrzavanje. Jeste li ikad smrznuli Cool Whip? Odbacivala sam to žlicama ovdje i tamo, jer većina recepata ne zahtijeva punu kadu, tako da ostatak ide u zamrzivač. Možete li zamrznuti svježe šlagom? Tehnički da, ali nije isto. Sad dobivate zašto je Cool Whip izvrstan?

Jedino znam kako napraviti jedan kolač. I to je sasvim u redu.

(Slika: Anne Wolfe Postic)

Može se zamrzljivost Cool Whip-a – pogotovo ako je vaša majka poznata po štedljivosti. Mama je koristila praznu hladnu kavicu kako bi spasila male količine ostalog povrća. Kada bi bila puna kadica, ona bi napravila juhu od povrća, a voljela sam tu juhu. Ali kad vidite kadu Cool Whip i trčite da biste dobili žlicu tako da možete doći do njega prije nego što vas netko uhvati, posljednja stvar koju želite, kada uklonite poklopac, je pregršt zamrznutih grašaka, mrkve i zelenog graha. Ali život je pun iznenađenja, a neki od njih su mnogo gore od smrznutih povrća, pa je to dobra lekcija naučena putem plave i bijele kadice.

Ali natrag u kolač od kćeri moje bake, što je lijepo, ukusno i zaleđeno u Cool Whipu. Ta torta, koju napravim iz receptne kartice koju je prije nekoliko godina napisala i podnijela s njezinim favoritima, je lekcija u ljubavi, brak i postavljanje granica u kuhinji. Kad sam naslijedio recept, apsolutno bez fanfare, jer baka Marie nije bila jedna od nepotrebnih fanfara, napravio sam malo istraživanja. Recept vjerojatno dolazi iz novina ili crkvene kuharice, gdje se često naziva “3-dnevni kolač kokosa”, jer je zaista bolji nakon nekoliko dana. Može li štrcaljka preživjeti tri dana u frižideru i izaći izgledati svježe poput tratinčice? Mislim da ne.

Siguran sam da je domaća zamjena za Cool Whip. Uostalom, napravio sam vlastite verzije Bisquick, konzervirane vrhnje od gljiva, pa čak i majoneze (bez prekršaja Francuzima, ali Duke će uvijek biti prava stvar za mene). Ali Cool Whip je lagan, ukusan i pun nostalgije. Ako je to bilo dovoljno za baku i mamu, to je više nego dovoljno dobro za mene.