Što je Yuzu?

(Slika: shutterstock)

Ne, ovo smiješno izgleda, plod sjemena, nije deformirani limun ili obojena narančasta boja. Umjesto toga, to je još jedan egzotični citrusi koji biste trebali biti na vašem radaru.

O veličini mandarina, yuzu se uglavnom uzgaja u Japanu, Koreji i Kini. Nevjerojatno je mirisna, ali i super kisela i kolačica, što znači da ne treba jesti. Umjesto toga, njezin zest i sok služe za okus u kuhinji.

Svježi yuzu može biti teško pronaći jer se većina voća uzgaja u inozemstvu i nije uvezena. U Kaliforniji se malu količinu uzgaja, međutim, između rujna do studenog – provjerite vašu azijsku trgovinu i možda biste je mogli pronaći. U suprotnom, dosegite dostupniji sok ili zamrznutu žitku koja se također može naći u trgovinama azijskih prehrambenih namirnica. Evo nekoliko sjajnih načina za korištenje oboje.

Namjesti u Salad dressing

Baš kao limun ili sok od limete dodaje kiselost i svježinu na zavoje, yuzu sok također radi isto. Zamijenite ga ili u receptu – njezin je nježni cvjetni miris daje svaku odjevnu jedinicu.

Nabavite recept: Salata od gljiva s Yuzu haljinom (od Epicurious)

Trese u Kokteli

Možda je najpopularniji način igranja yuzua u ovom trenutku u koktelima. Sok je tako kolač i jak da samo trebate malo dodati bušiti okus. Ova jednostavna koktel vodka i vanilije iz bijelog na rižinoj pariji zacarana je s malo soka. Ili možete upotrijebiti zest kako biste poboljšali koktel, kao u našem twist na mojito.

Nabavite recept: Shiso Yuzu “Mojito”

Koristi se u umaku za umak ili marinadu

Najslavniji način korištenja soka od yuzua je u ponzu, sveobuhvatnom japanskom limunu i umaku od soje koja je izvrsna u marinadi za piletinu ili ribu ili se koristi kao umak za umak za meso s roštilja. Iako je lako dostupna za kupnju, također je jednostavno napraviti kod kuće.

Čitaj više: Što je Ponzu?

Jeste li još koristili yuzu?