Što je Sushi Grade Fish?

(Slika: Alice Choi)

Kupnja ribe koju ćete jesti sirovom može biti malo nervozna, pogotovo ako to nikad prije niste učinili. Skupa je i želite biti sigurni da je sigurno konzumirati, pa evo vodiča o tome što tražiti i koja pitanja koja biste trebali postaviti.

Što je riba sushi razreda?

Iako trgovine koriste oznaku “sushi grade fish”, nema službenih standarda za korištenje ove oznake. Jedini je propis da se parazitska riba, kao što je losos, mora smrznuti za ubijanje bilo kojeg parazita prije konzumacije sirove. Najbolja praksa za to je zamrzavanje bljeskalice na brodu neposredno nakon ulova ribe koja čuva svježinu i teksturu.

Označena sushi ocjena znači da je to najkvalitetnija riba koju nudi trgovina, a onaj koji se osjećaju sigurni može se pojesti sirovo. Na primjer, tuna se pregledava i ocjenjuje veletrgovci. Najbolje se dodjeljuju Grade 1, što je obično ono što će biti prodano kao sushi ocjena.

DIY Spicy Tuna Sushi

(Slika: Kathryn Hill)

Kako kupiti ribu s ocem sushi

Iako nešto može biti označeno sushi ocjenom, evo nekoliko stvari koje trebate znati i pitanja koja trebate postaviti prije kupnje:

  • Idite na pravo mjesto. Kao što je uvijek slučaj s ribom, idite na renomiranog ribolovca ili na tržištu. Potražite onoga koji brzo prodaje ribu, dobiva redovite pošiljke i ima stručno osoblje.
  • Odaberite održivo. Biti odgovoran potrošač pomaže pridonijeti zdravih oceana, tako da bi održivi izbori. Ovaj vodič za praćenje plodova mora Aquarium of the Monterey Bay predstavlja veliku referencu, a možete i preuzeti svoje aplikacije za pametne telefone kako biste uvijek imali ažurirane regionalne informacije kada ste u trgovini.
  • Postavite prava pitanja. Nemojte se bojati pitati osoblje iz koje je došla riba, kako je riješeno, i koliko je dugo bio tamo. Ako je riba obrađena u trgovini, pitajte je li oprema sanirana kako bi se spriječila unakrsno onečišćenje ribe koje nisu sushi.
  • Iskoristite svoja osjetila. “Dodir i miris – riba bi trebala mirisati poput oceana, a tijelo ne smije biti mekano ili prljavo”, kaže Skylar Roubison iz Monterey Fish Market. Budući da se poslužuje sirovo, potražite živopisnu boju za najočitiju žalbu. Ako imate ikakve sumnje u kakvoću ribe, uzmite prolaz.

Nakon što dobijete ribu, koristite ga što je prije moguće, budući da je vrlo pokvarljiva. Zatim uživajte u svakom ukusu svoje sushi grade ribe, bilo da ga koristite u sushi, sashimi, ceviche, ili crudo!