Što je laminirano tijesto?

(Slika: Emma Christensen)

Vaši su prvi napadi u pečenje vjerojatno jednostavne stvari poput kolačića i kolačića, ali sada ste spremni za nešto naprednije. Pa što je sljedeće? Preporučujem vam da umaknete ruke u tehnički složen, ali potpuno nagrađivan projekt: laminirano tijesto. Što je ovo misteriozno nazvano tijesto, i kako to sve funkcionira?

Što je laminirano tijesto?

Laminirano tijesto dobiva svoje ime od kako je napravljeno. Tijesto za laminiranje odnosi se na proces preklapanja maslaca u tijesto više puta kako bi se stvorili vrlo tanki izmjenični slojevi maslaca i tijesta. Gluten u brašnu također se dobiva tijekom procesa presavijanja i valjanja.

To je za razliku od ostalih pekarskih proizvoda gdje se maslac vrši sa šećerom i brašnom, pa je rezultat kada je pečena tijesto sa stotinama neugodnih, prozračnih slojeva.

(Slika: MR.MITR SRILACHAI)

Koje kolače koriste lamelirano tijesto?

Dvije najčešće vrste laminiranih tijesta su lisnato tijesto i kroasani. Lisnato tijesto je najjednostavniji oblik laminiranog tijesta, sa samo maslacem presavijenim u osnovno tijesto brašna, vode i soli. kroasani uzmite ga jedan korak dalje i dodajte kvasac i mlijeko tijestu, koji čine kolače bogatiji, ustati više i završiti više kruha. Danishes, palmier kolačići, kouign amann, i sticky buns su također kolači sa laminiranim tijesta.

  • Čitaj više: Ponekad je vrijedna stvaranje vlastite lisnatog tijesta

(Slika: Yeko Photo Studio / Shutterstock)

Ono što laminirano tijesto čini tako posebnim?

Ako je ispravno izveden, dobro laminiran komad tijesta će imati stotine izmjeničnih slojeva maslaca i tijesta. Kada toplina pećnice udari ovo tijesto, voda u tijestu i maslacu pretvara se u paru. Parna količina svježeg sloja prije nego isparava, stvara odvojene slojeve nježne, prljavog tijesta. Ako izrezete kroasan na pola, vidjet ćete savršene primjere svih slojeva.

  • Pročitajte više: Kuhinja misterije: Što čini Puff Slastice Puff?

(Slika: Emma Christensen)

Kako napraviti laminirano tijesto?

Budući da su sastojci u laminiranom tijestu prilično osnovni i kamen temeljac mnogih drugih pečenih proizvoda, to je tehnika koja ovaj tijesto ističe.

Da biste napravili laminirano tijesto, najprije napravite i izvucite mršavo tijesto, što znači tijesto s malo ili bez masti. Zatim stavite ravnom komadiću hladnog, ali savitljivog maslaca na tijesto – temperatura ovog maslaca je važna (oko 60 stupnjeva) jer mora biti dovoljno hladna da se ne upija u tijesto, ali dovoljno mekana da može se spljoštiti i izvaditi. (Dok se laminirano tijesto može napraviti s drugim mastima kao što je skraćivanje, klasična verzija koristi maslac za najbolji okus.)

(Slika: Emma Christensen)

Tijesto je presavijeno preko maslaca i ponovo pažljivo valjano. Taj se proces naziva okret. Tijesto je pažljivo zamotan i rashlađeno ili zamrznuto kratko da čvrsto gore maslac ponovo prije nego što je izvaljen i ponovno presavijeni.

Više zavoja završi, više slojeva maslaca i tijesta se formiraju. Više su se slojeva oblikovali, a lakši je gotovi proizvod. No, postoji osjetljiva ravnoteža radeći dovoljno okreta kako bi se proizvela prljavština, ali ne toliko okretaja da maslac završi potpuno ugrađen u tijesto. Kruska tijesta, koja prolazi kroz šest zavoja, završit će s 729 slojeva tijesta odvojene 728 sloja maslaca!

Održavanje tijesta na pravoj temperaturi tijekom čitavog procesa također je ključno – kad smo napravili kolače u kulinarskoj školi, bio je to vrući dan, a kuhinje su bile užasne, pa je bilo neophodno reći da se naše kolače nisu pokazale vrlo uspješno!

Zašto bih napravio laminirano tijesto?

Cijeli postupak proizvodnje laminiranog tijesta definitivno je kompliciran i zahtijeva sitnu finoću i praktičnost, ali super je zadovoljavajući gledati samo nekoliko jednostavnih sastojaka poput maslaca, brašna i vode, pretvorivši se u nevjerojatnu tijest s strukturom i ukusnim okusom masti. Također, mnoge komercijalne pahuljice nisu napravljene sa svim maslacem, tako da stvaranje vlastitih znači da znate da koristite samo pravi maslac.

Izvršite neko vrijeme tijekom vikenda kako biste se borili protiv ovog zabavnog projekta i dobili valjanje – obećavam da će rezultati biti oh-so-worth-it!

Kako napraviti Kouign Amann

(Slika: Emma Christensen)

Recepti s laminiranim tijesta

  • Kako napraviti Kouign Amann kod kuće
  • Kako napraviti i oblikovati domaće kroasane
  • Lisnato tijesto
  • Odrasli pršut i Cheddar vruće džepove
  • Kako napraviti klasični Tarte Tatin