Sirutka ukusna sirutka. Da, Whey.

Proteklih nekoliko tjedana napravio sam puno ricotte za projekt na mom punom radnom vremenu. Kao rezultat toga, bilo je mnogo sirutke koja lebdi oko sebe. Kad sam se suočio s mojim prvim sumnjom, suradnik mi je rekao da je damping sirutka grijeh i da bih trebao baciti na led i piti. I sada, imam veliki problem.

Razmotrite moju službenu molbu siračima: Zaboravite na sir. Počnite prodavati sirutku.

Počinjem malo paničariti. Vidiš, moja tekuća zaliha sirutke postala je vrlo stvaran dio moje prehrane. Otkako je prva čaša prije nekoliko tjedana, svakodnevno ga pio. Slatka je, malo kremasta i osvježavajuća; zadovoljavajući snack, u tekućem obliku.

I sada se bojim da ću redovito postati proizvođač ricotta, a ne za ricotta, ali za sirutku. Moglo bi biti gore … ili bih se usudio reći, surutka još gore – ali s mojim ricotta projekt gotovo preko, kraj moje čokolade surutka je zastrašujuće u neposrednoj blizini. Kupnja ricotta je jednostavna. Ali sirutka? Još ga moram vidjeti na policama trgovina.

Imam prilično neprekidnu opskrbu, jer svaki put kad poprimam ricotta recept, ostao sam s oko 4 šalice sirutke. Rok trajanja čak i nadmašuje ricotta sama. Mislim da je to oko 6 dana, iako nitko nije uspio tako dugo, sada kad sam ovisna.

Mislim da sirutka govori mami i siru u meni. Nisam siguran da je to za sve, iskreno. Ali, ako ste ljubitelj jogurta, naći ćete sirutku koja malo podsjeća na tanginess u nekim običnim vrstama. To je samo malo kiselkasto, vrlo hidratantno i super kremasto, bez zapravo sadrži bilo kakve kreme. Okus je jedinstven i zadovoljavajući. Postoje samo tragovi masnoća, budući da krastavci, a ne sirutka, zadržavaju masnoću od mlijeka tijekom proizvodnje sira. Sirutka izgleda skoro kao bezalkoholno mlijeko, gotovo prozirno. To je vitamina i minerala bogata, a vrlo je visoko u bjelančevinama. Zato je sirutka u prahu, koja se često prodaje kao dodatak za izgradnju mišića.

Nisam mnogo eksperimentirala s tim jer sam uživao toliko puno toga. Ali znatiželjan sam ako bilo tko od vas ima iskustva u igranju s sirutom. Pročitao sam da je možete upotrijebiti kao pokretač kruha i da je dobar u tresti. Pitam se kako bi to bilo kao slan, slično onome koju biste koristili za svinjsku sjeckalicu. Ili bi to moglo raditi slično kao mlaćenica za žvakanje za prženu piletinu? Možda bih prestala pušiti, mogla bih izvesti eksperimente.

Kunem se da postajem glavni vjernik u tim stvarima. Drugog sam jutra stupio na posao nakon što sam se previše previše volio u prijateljskoj Super Bowl partyju i kunem se da mi se velika čašica sirutke osjećala znatno češćim. Čini se kao takav otpad (hm. Whey-ste?) Da cheesemakers napustiti svoju sirutku, ali znam da mnogi od njih to rade. Zbog visokog sadržaja kiseline, ispravno odlaganje sirutke zapravo može biti logistička prepreka koju neke mljekare moraju poduzeti. Štoviše, zbog toga mnogi sirači čuvaju svinje i hrane im sirutku zbog visokog sadržaja hranjivih tvari i ukusnog okusa. Sretni svinje.

Nora Singley nekoć je bio siromasnik i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirom. Do nedavno je bila TV kuhar na The Martha Stewart Showu. Trenutačno je u New Yorku stilistica i receptora za slobodne hrane.

Povezano: DIY: Izradite vlastitu Ricotta

(Slika: Nora Singley)??