Sir u kanu: Cougar Gold Cheddar

Moj najbolji prijatelj samo mi je dao najbolju rođendansku prisutnost, kao i uvijek. Kana od sira. Dobro me poznaje.

Sir ne može biti lagan za poklon. Osim ako ga ne predstavite domaćinu ili kućnom ljubimcu, ne smijete nužno računati na poklon dar koji ga pravilno konzumira ili pravilno pohranjuje. Znakovi ispod božićnog drvca? Ne tako puno. Ukratko, to može biti neugodan dar. Ali ovaj sir, u limenku, još je jedna priča. I na moju radost, to je jedan od boljih američkih stila koji sam ikada imao. (Nisam očekivao ništa od mojih najboljih.)

Postoji mnogo velikih stvari o ovome siru – to jest, naravno, njegov ukus – ali ono što se može zatvarati drugom je njegova straža. Učenici Washingtonskog sveučilišta u Washingtonu čine Cougar Gold Cheese u WSU mliječnoj proizvodnji posvećenoj siru i sladoledu. Oni čine ukupno osam sireva – sve varijacije na klasičnom Cougar Gold cheddaru – i 20 različitih sladoleda.

Sladoled je u potpunosti samofinanciran, a svi prihodi idu izravno na vođenje vrta, plaće studenata i istraživanja. Dio profita ide i na obrazovnu potporu studenata studija hrane na sveučilištu.

Što se tiče sira, prilično je spektakularno. Uvijek sam bio veliki ljubavnik cheddar – u svim svojim različitim stilovima – ali ponekad, pogotovo s jakim pivom, ravno-gore, oštar cheddar u američkom stilu prilično je pravedan. Ovo je žilavo oštro, ali s takvim mliječnim slatkoćama i nježnim završetkom, to je dinamična kombinacija okusa, nedvojbeno izazvana jedinstvenim kulturama koje koriste za specifično potporu sposobnosti sira u dobi od limenke.

Svaki “kotač” stari najmanje godinu dana u posudi prije nego se proda. Rudnik je izrađen u ožujku 2008., prema pokrovu. I znam čak i tko je to napravio. Određeni kvalificirani Jeff, kaže otisak. Hvala, Jeff. I sretan sam zbog dobivanja sira koji je još stariji od onoga što je obično pušten. Sve više razvijen i robustan u okusu.

Tekstura sira je također sjajna. Toni onih hrskavih, kristalnih komadića aminokiselina, i nevjerojatne strukture koja samo prekida prirodne linije krvi u čudesno snackable chards. Napravit će izvrsno sredstvo za prženje za sir na žaru ili u nekim mačkama, ali gotovo da osjećam da se sir treba tretirati kao jedući, umjesto kuhanja, sira. Moraš voljeti prezentaciju limenke.

Govoreći o loncu, pogledajte neke od zamrzivih ideja o tome što učiniti s njom kada je prazno. A ako ste zainteresirani za više informacija o izradi sira, tu je prilično informativan videozapis na YouTubeu o toj temi. Isto ćete naučiti mnogo o procesu cheddaringa.

Sir je dostupan u trgovinama u Pullmanu, u Washingtonu, iu trgovini Washington State Connections, u Westlake Mallu u središtu Seattlea. No, za većinu nas, najbolji način da se držite sir je naručivanje online iz Washingtona izravno.

Da budem iskren, vjerojatno nikad ne bih smislio da se online sir. Pronalaženje velikog sira u New Yorku baš nije tako teško, a plaćanje za otpremu čini se smiješnim, kad me tipičan transport sira ne košta više od vožnje podzemnom željeznicom. I vjerojatno nikada ne bih zalagao za kupnju sira na mreži, osim ako nije uistinu teško pronaći veliki sir u vašem području.

Ali mislim da mogu to učiniti. Mogućnost da nikad više ne jede ovaj sir je previše tužno. Ozbiljno je to dobro. Na $ 18 za 30 unca može, to nije loš posao, a ako volite cheddar koliko i ja, možda je samo prava stvar za pohranu, spreman da impresivno nastupi u svakom trenutku, pogotovo od neotvoren, traje neograničeno.

A ako možeš podnijeti dio kante, to je veliki dar.

Pronađi! Cougar Gold Cheese može se naručiti online na Washington State University Creamery web stranici za 18 dolara mogu plus otpremu.

Nora Singley je strastveni zaljubljenik u sir, a nekoć je bio siromasnik i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirovima u New Yorku, gdje nastavlja podučavati javnost za sake. Trenutno je asistent TV kuhar i hrana stilist na The Martha Stewart Show.

Srodne: hrskav, hrskav, sira: domaći sir krekeri

(Slike: Nora Singley)