Sastojka Spotlight: Što je Galangal?

Prošlog vikenda smo napravili naš Malezijski Goveđi Curry, spor, cimet i chili-začinjeno curry govedine sporo kuhano u kokosovo mlijeko i egzotične okuse. To je duboka i bogata, ali i cjelovita hrana za kućne ljubimce.

Jedan od ključnih sastojaka u curry pastu je galangal, nepoznat korijen koji je još uvijek zavodljivo sličan jednom od njegovih rođaka…

Galangal (izgovara se guh-lang-guh) često se nalazi u tajlandskoj, indonezijskoj i malezijskoj kuhinji. Riječ je o rizoma – podzemnim puzavim stablom biljke koja šalje pucnjake za stvaranje novih biljaka. Đumbir je također rizoma, i na prvi pogled možete pogrešno zamijeniti galangal za đumbira.

Đumbir je s lijeve strane, iznad i galangal na desnoj strani. Možete vidjeti kako galangal je malo veći – ona također ima shinier, bjelji kožu od đumbira meke smeđe prevlake. To je mnogo, mnogo teže od đumbira; đumbir je obično sočan i dovoljno mekan kako bi bio rešetiran keramičkim rešetkom.

Galangal je vrlo tvrda i drvena, iako je centar obično malo mekši i suzniji od njegovog drvenastog izvana. Upotrijebite vrlo oštar nož da biste ga izrezali u krhotine, a zatim ga dobro razmazite s dobro začinskim brusilicom.

Galangal također ima različitu okus od đumbira. To je više bradavica i oštra, s jakim mirisom citrusa. To, neobično, daje i zemaljsku notu i visoku notu citrusa na curry paste i jela.

Nema mnogo dobrih nadomjestaka za galangal. Nemojte zamijeniti đumbir; oni su često oboje pozvani u malezijski i indonezijski recepti bilo kako. Možete pronaći galangalni prah koji dodaje malo svoj miris citrusa, ali to nije dobra zamjena za pravu stvar. Obično možete naći smrznuti galangal, međutim, u vašem zamrzivaču azijskih trgovaca, ako ne možete pronaći svježe.

Više o Đumbiru i Galangalu

• Kako ukloniti đumbir
• Svježi savjeti od đumbira od Steamy Kitchen
• James Oseland’s Curries
• Malezijski goveđi curry