Sastojka Spotlight: Maggi začina za umak

U zadnjem tjednu objavljivanja o MSG-u, spomenuli smo jedan od naših omiljenih proizvoda koji sadrže mononatrij glutamat: Maggi umak za umake. Obično ne raspravljamo o specifičnim brandovima začina na Kitchnu, ali Maggi je globalni fenomen s nekim vrlo strastvenim obožavateljima. Zapravo, pišući o Maggiu, čini nam usta vodu. Koristite Maggi u svom kuhanju?

Odrastao sam s Maggi; moj otac dodao je tamno smeđe soja umakom nalik na različite kineske i vijetnamske jela od rezanaca do tofua. (U međuvremenu, moja majka izbjegavala je mišljenje o svemu što je MSG i natrij.) Maggi umak često je povezan s azijskim kuhanjem, ali zapravo se razvio u Švicarskoj krajem 19. stoljeća. Još je uvijek popularna u zemljama njemačkog govornog područja, gdje je poznata kao Maggi-Würze.

Zanimljivo je da recept za umak za umag varira diljem svijeta. Verzije proizvedene ili prodane u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i raznim europskim i azijskim zemljama razlikuju se u opuštenosti i koncentraciji. Neki Maggi aficionados zaklinju se njemačkim ili francuskim verzijama. (Napomena onima s MSG osjetljivostima: neke Maggi oznake aktivno navode monosodium glutamat, dok druge samo navode hidrolizirani pšenicu ili soje proteina koji sadrže prirodni MSG.)

U svim slučajevima, malo Maggi obično ide dug put. Umak je pun umami bogatog okusa i samo nekoliko kapi može dodati dubinu na rezanci, pomiješane krumpiriće, juhe i druga jela. Ne koristimo ga često, ali kada to učinimo, to je poslastica. Volimo malo pomiješati s majonezom kako bismo upotrijebili kao namaz za vijetnamske bánh mì sendviče ili umak za umak za frites.

Koristite li Maggia? Kako kuhati s njom i koja međunarodna verzija (e) vam se sviđa?

Daljnje čitanje:
• Maggi umak za umake (usporedba američkog i njemačkog Maggia) iz lutalica za kolače
• Moja ljubav za Maggi umak za umake (Maggi verzije iz cijelog svijeta) od Jedite piće i budite sretni

povezan:
Marmite: Ljubi ili mrzi?
Što je Kewpie majoneza?

(Slika: Emily Ho)