Sastojka Spotlight: Huitlacoche

Huitlacoche je sivkasta gljiva koja raste na kukuruzu i uzrokuje probleme poljoprivrednicima. Međutim, ono što poljoprivrednici smatraju “štetnikom” je ono što mnogi ljudi u Meksiku i američkom jugozapadu smatraju poslastica. Također poznat kao “meksički tartuf”, ova je kukuruzna mrlja uživala od vremena Azteka.

Riječ huitlacoche dolazi od nahuatlskog jezika i znači “izmet gavrana”.

Huitlacoche se pojavljuje na kukuruzu nakon teške kiše ili visoke vlage nakon što su uši zrele. Sivi, spužveni rastovi nazivaju se “žučni” i sadrže crne, tamne spore. Kada se kuha kuha, tamna boja se oslobađa u hrani. Huitlacoche je rekao da ima dimljen, zemljani okus i često kuha s chiles i uživao u juhama, tamales, i quesadillas. Budući da postoji zahtjev za to, poljoprivrednici su pokušali rasti komercijalno, ali bez uspjeha. Huitlacoche je najbolje uživao svježe i zbog toga se smatra lokalnim specijalitetom jer ne putuje dobro. To je konzervirano i prodano na meksičkim tržištima i on-line.

Ako imate pristup svježim usjevima kukuruza, možda ćete moći dobiti svježe huitlacoche. Ako nađete neke uši s njihovim spužvastim, sivim žilama, evo kako ih pripremate. Pažljivo izvucite ljuske daleko od uha kukuruza i uklonite kukuruzno svilu. Koristite oštar nož, izrezajte kukuruznu zrnu s huitlacoche-om iz dlijeta. Nasjeckajte ih i dodajte receptima. Evo nekoliko pokušaja:

Tamales de Huitlacoche
Riža s Huitlacoche
Pileći i Huitlacoche punjeni Chiles

Povezano: Riječ usta: Huitlacoche

(Slika: CNN)