Sastojci Spotlight: Božićni Lima grah

U redu, znamo da frazu “lima grah” može poslati neke od vas koji trče, ali nadamo se da će čak i najzgodniji mrzitelji stanovati razmotriti Božić lima grah. Ove prekrasne grahovske grašake s tamnocrvenom mrljama nisu vaše prosječno limas! Jeste li znali da imaju okus kestena i teksturu kremastog, maslinovog krumpira?

Usprkos njihovoj popularnosti na jugu sredinom do kasnog 19. stoljeća, božićni lima grah, kao i mnogi usjevi, uglavnom su zamijenjeni s nekoliko komercijalnih sorti u 20. stoljeću. Srećom, zahvaljujući štedišama sjemena i specijaliziranim poljoprivrednicima i dobavljačima, božićni limas nedavno su se vratili i oni su među našim omiljenim grahom. Također se nazivaju graškom kestena lime, imaju bogat, okus matice i kremastu teksturu. (Usput, grah je uzorkovan od prskanja od maroon – riječ izvodi iz marron, francuska riječ za kestenje!)

Božićne limete su velike – oko veličine nikla – i srdačna i pravedan sastojak za hladno hladno vrijeme, vegetarijanska jela i punomasne umake. Evo nekoliko recepata:

• Božićna limena juha od graha, pečene srdele s božićnim limama, i topla božićna Lima i Shiitake salata, od Appaloosa Beana
• Božićni Lima grah i Quinoa s Beets i avokado, iz Culinatea
• Dandelion zeleni i božićni lima bean tacos, iz Los Angeles Timesa
• Florida maslac grah s karameliziranim lukom i bakonom, iz The Kitchn
• Pileći Božićni Lima grah, s Purcell Mountain Farms

Također ih možete upotrijebiti u receptima koji zovu grah maslaca ili ih jednostavno kuhaju u vodi (vidi Kako kuhati grah) i poslužuju ih s kišicom maslinovog ulja i bilja poput ružmarina ili kadulje.

Da biste kupili božićne lime grah online, pogledajte dobavljače navedene u Više online resursa za Heirloom grah. Također možete provjeriti popis uzgajivača na LocalHarvest.org. U južnoj Kaliforniji kupujemo božićne lime grah iz Lompocovih Suncoast farmi, koji prodaje grahorice na nekoliko poljoprivrednih tržišta.

povezan: Heirloom Beans Stevea Sandoa iz Rancho Gordo

(Slika: Emily Ho)