Sastojak Spotlight: White Sapote

Jeste li ikada imali bijeli sapot? Nekolicina od njih došla je u našu kutijsku kutiju i iako smo već jednom okusili na poljoprivrednom tržištu, ovo je prvi put da smo ih imali kod kuće.

Sapote je ime koje se daje različitim plodovima; ovdje govorimo o bijelom sapotu (Casimiroa edulis), koja je izvorna u Meksiku i Srednjoj Americi. U Sjedinjenim Američkim Državama možda ćete naći plodove veličine jabuke u Kaliforniji, Floridi i Havaji. Ispod svoje zelene do žute kože, bijeli sapot ima meso od krumpira za koju se kaže da se kreće u okusu od banane do kruške, breskve, manga i vanilije.

Većina sapota se brišu i distribuiraju prije nego što su zreli. Nažalost, prerano smo prešli u ovaj, a tijelo je još uvijek čvrsto s okusom gorke kruške. Voćni detektiv David Karp kaže da bi trebao neka čvrsta sapota sjediti na sobnoj temperaturi nekoliko dana dok ne sazri. Međutim, oni se brzo mogu pretvoriti u lošu pa je važno držati ih blisko. Sapots se mogu pojesti iz ruke ili se meso može izvući i dodati u voćne salate, smoothije i deserte.

Voljeli bismo čuti kako drugi vole jesti to svilenkasto voće, kao i savjete za znanje kada je savršeno zrelo!

Saznajte više:
• David Karp na Sapote (The Splendid Table)
• Bijeli Sapote (proširenje zadruge pokrajine Ventura)

povezan: Što je to tajnovito voće??

(Slika: Emily Ho)