Recepti za pečenje: Teriyaki svinjetina

(Slika: Nealey Dozier)

Teriyaki svinjetina od mesa svježe je udobna hrana za mene – pojavila se u rotirajućem rodu moje majke barem jednom tjedno kad sam odrastao, a uvijek je služio sa stranom žute riže i velikom zelenom salatom. Da, bila je pre-marinirana svinjetina u vrećici, i da, bilo je ukusno.

(Slika kredit: Apartman terapija)

Unatoč godinama pitajući se jesam li mogao – i trebao – to samostalno napraviti, i dalje sam se okrenuo lako pakiranoj verziji kada tražim instant večeru. Čak i kao programer za recept, ponekad postoje dani kad sam samo baciti ruke gore kada je u pitanju kuhanje, a to je vrijeme kada stare navike teško umiru. Ali napokon sam odlučio da moram razviti vlastiti recept za ovaj jednostavan i ukusan obrok.

Teriyaki je kombinacija dviju japanskih riječi “teri”, što znači luster, a “yaki” znači gril ili roštilj. Teriyaki umak je ono što sada poznajemo kao marinada koja se koristi za navedeno meso s roštilja. Postoje bezbroj prilagodbi, ali opći je konsenzus da teriyaki umak sadrži soju, mirin (ili sake) i svježi đumbir. Češnjak, smeđi šećer, med, sok od ananasa, rižin ocat i sezamovo ulje također su moguće dodatke u različitim količinama. Ali za ovaj recept želio sam ponovno stvoriti teriyaki umak Znam.

Krajnji rezultat moje proizvodnje je savršena kombinacija slatke, ukusne i slane, a umak od teriyaki apsolutno savršeno s blagim okusima svinjetine. (Još ga moram probati s ribom ili piletinom, ali sada sam željan pokušati!) Stvarno sam sa svježim, okusnim – i nevjerojatno laganim – rezultatima ovog recepta da se nikad više neću vratiti u kupljenu trgovinu!

Ovo je izvrstan obrok za zauzet dan u tjednu (možete ga marinirati ujutro za apsurdnu laganu večeru), ali je također dovoljno ukusna služiti gostima ako trebate hraniti mnoštvo. Ljeti je izvrsno kuhano na roštilju, ali zimi ga samo popi u pećnici. Svestran, jednostavan i ukusan – to je moja udobnost hrane iz razloga!

(Slika kredit: Apartman terapija)

(Slika kredit: Apartman terapija)


Teriyaki Pork Tenderloin

Izrađuje 1 1/4 šalice marinade; služi 4

 • 1/2 kupa

  umak s malo sojinog soje

 • 1/4 kupa

  sok od ananasa

 • 2 do 3 žlice

  smeđi šećer, ovisno o željenoj slatkoći

 • 2 žlice

  mirin (japansko rižino vino) ili sake

 • 1 žlica

  sezamovo ulje

 • 1 čajna žličica

  mljeveno đumbir

 • 2 klinčić

  češnjak, pritisnut

 • 1

  cijelo meso svinjetine (oko 1 funta)

 • Canola ili biljno ulje, za roštilj

Kombinirajte umak od soje, sok od ananasa, 2 žlice smeđeg šećera (3 žlice za slatki umak), mirin, sezamovo ulje, đumbir i češnjak u maloj posudi i umutite u kombinaciju. 

Ulijte smjesu u 1-galonsku vrećicu koja se može ponovno zatvoriti. Dodajte svinjetinu i brtvu, gurajući što više zraka što je više moguće. Stavite u plitku posudu i stavite u hladnjak, povremeno se okreću, najmanje dva sata ili preko noći. (Također, ubrizgam neke marinade u svinjetinu pomoću šprice za meso, što brže razvija okus.) 

Povucite lanac od hladnjaka najmanje 30 minuta do jednog sata prije kuhanja i pustite da se zagrije na šalteru. Kada ste spremni za kuhanje, prethodno zagrijte roštilj na srednjoj visini, oko 400 ° F. Jednom vruće, ukrutite rešetke čistim pomoću žičane četke. Ulijte rešetke vrlo velikodušno kako bi se spriječilo lijepljenje mesa.

Izvadite svinjetinu iz vrećice, rezervirajte marinadu i stavite na roštilj. Pokrijte i kuhajte, stavljajte pokrov jednom tjedno, dok unutrašnja temperatura ne dosegne 140 ° F (vidi Recept Naputak), oko 5 do 7 minuta po strani. 

U međuvremenu, stavite rezervnu marinadu kuhati u malom tavi i kuhajte dok se ne smanji za pola, oko 5 do 8 minuta. Četkajte umak preko limene trave tijekom posljednjih minuta kuhanja i poslužite ostatak na bočnoj strani.

Uklonite filc od vrućine i ostavite da odstoji 10 minuta; meso će završiti kuhanje od preostale topline i sokovi će se redistribuirati za optimalni okus. Prije posluživanja, križajte križ na tanke komade. 

Recipe Notes

Ispitivala sam se s umakom od soje s malo natrija i osjećam se da će redoviti umak od soje biti previše slan, kada se marinada smanji.

Neki ljudi osjećaju pravedan uzimanje svinjetine oko 140 ° ili čak niže. Preporuke za zdravlje USDA kažu da se svinjetinu treba kuhati do unutarnje temperature od 160 ° F. Tu temperaturu možete prilagoditi vlastitim ukusima i razini udobnosti, posebno ako znate da je svinjetina svježa i od pouzdanog izvora.

Kuhati u pećnici, peći u pećnici od 425 ° F dok temperatura ne dosegne 140 ° F, oko 20 do 25 minuta. Odmarajte 10 minuta prije posluživanja.