Recepti od pršuta: Rakova jabuka uvučena u slatko vino

Ovog tjedna govorimo o lokalnim jabukama i ne bismo dopustili da tjedan prođe bez spominjanja rakova jabuka. Rakovi jabuke jesu divlja, voćnja veličine trešnje koja se skuplja na stablima diljem našeg susjedstva ovog doba godine. Stabla su cijenjena zbog svoje čvrstoće i prekrasnih cvjetova, ali plod obično ide na otpad. Jeste li ikad kušali sirovo rakova jabuka? Tako je kiselo da će vam usta izbaciti i oči se stišću!

Ali postoji jedna vrlo dobra upotreba za rakove jabuke koje smo pronašli i to je smiješno lako.

Jedna standardna kulinarna upotreba za rakove jabuke je žele. Vrlo su visoki u pektinu, tako da se lako geliraju u gustu, začinjenu, ukusnu marmeladu.

Ipak, nismo imali dovoljno voća za žele, a mi smo odbili vjerovati da je to jedina upotreba za njih. Dok smo istraživali pečene jabuke i druge ideje, otkrili smo recept za rakove jabuke ukiseljenog u vinu.

• Dobiti izvorni recept:
Chardonnay Rakova jabuka Recipe na recept savjeta

Sada je to zvučalo više obećavajuće! U stvari, ideja je bila vrlo privlačna. Na večeri smo imali gosta, a već smo posluživali pesto s kozjim sirom i krekama, a jabuke slatke krave činile su se dobrim dodatkom. Veličina tih jabuka bila je tako dobra za predjela; stabljike su sve bile još pričvršćene, poput trešanja, i učinit će savršeni mali ugriz.

Ipak, napravili smo dosta ugađanja originalnom receptu. Dodali smo različite začine i upotrijebili slatko vino.

Rezultat? Čak i bolje nego što smo se nadali. S manje od deset minuta rada imali smo zdjelu jabučica od crvene rakove, mnogo slađe zbog njihovog vrenja u vinu i začina. Zadržali su veći dio svoje izvorne sitosti, ali postojala je nova slatkoća i ukus cimeta. Bile su i mnogo nježnije, poput glicera od jabukovača. Jeli smo ih ravno na stabljici, jedući slatko meso i ostavljamo grubu jezgru sićušnim sjemenkama.

Ovo je naš revidirani recept. Stvarno preporučujemo ovo za jesenske zabave, predjela, pa čak i desert. To bi bilo divno posluženo slatkim kremastim sirom. I oni dobro drže.

Rakova jabuka uvučena u slatko vino

čini 1 funta


1 funta jabuka od rakova veličine trešnje, stabljike još uvijek pričvršćene.
1 šalica slatkog riženja
1/2 šalice bijelog šećera
1 štapić od cimeta, lomljen na pola
5 cijela klinčića
Zest od 1 naranče
Pijte sol

Oprati jabuke i staviti na stranu. Kombinirajte vino, šećer, začine i sol. Ponesite na pirjati, uzbudljivo. Kad se šećer potpuno otopi, dodajte jabuke. Pokrijte i skrenite na nisko. Kuhajte 5 minuta, provjeravajte često blizu kraja. Ukloni kako jabuke dobiju natječaj – tek prije nego što se njihova koža počnu nicati.

Stavite jabuke i njihove sokove u hladnjak i pustite da se potpuno ohladi. Zadržat će nekoliko dana.

Povezano: Recept: Tarte Aux Pommes

(Slike: vjera Durand)