Recepti od deserta: smokve na žaru s umakom Mascarpone

Ljubite li smokve? Onda će vam se svidjeti ovaj desert. Ali ti si jednostavan tip. Ovaj desert zaista je značajan za ljude koji se ne mogu sasvim zapitati svježih smokava – ljudi koji žive na mjestima gdje su jedine smokve okolo slabe i vodene, blijede imitacije onoga što bi trebale biti. Ovaj recept će protjerati sve te razočaranje – ove su smokve karamelizirane, smokve, tamne – i bogate.

Prvi put sam pokušao svježu smokvinu bio sam razočaran. Čitala sam nevjerojatno opuštajuće opise svježih smokava, punih i zrela i kaplje s sokom, držeći ih na pršutu, pečenu patku i tešku kremu.

Ali prvi put sam se gorljivo zagrizao u svijetlu krišku smokve koja sam se trgnula u vodenom neugodnom okusu – bila je blijeda, udaljena slatina koja nije imala bogatu sočnost koju sam očekivao.

Sada, možda sam imala loše smokve. Sigurno nisam bio u blizini bilo kojeg mjesta gdje se prirodno uzgajaju smokve. Otada sam pronašao slatke, slatke smokve na mjestima poput San Francisko poljoprivrednika. Imaju dublje bogatstvo okusa, ali još uvijek – ne mesnatost koju sam uvijek očekivao. I to sam ih prvi put kušao, ostavio sam pregršt smokava i razočaranje. Ništa se ne sviđalo da su vam iluzije vaših jela malo isprekidane. Nešto neprijatno.

Otkad sam otkrio da pravi ključ za smokve je pečenje ili roštiljanje. To produbljuje i koncentrira njihovu slatkošcu dovoljno da se postigne tamniji okus koji želim. Ovaj recept to čini u pikovima; samo nekoliko minuta na roštilju daje smokve, umočene u med, dimna bogatstva i karameliziranu slatkoću. Služim im s umakanom mascarponom, jedva zaslađenom medom i začinjenim rumom.

Ovaj desert je komad kolača, tako da kažem. Možete ga izbrisati za 10 minuta. Ima okus kao ljeto, a ipak je još uvijek prilično bogat. Jedite ga polako, uz čašu dobrog muskata.

(A ako nemate roštilj, umjesto toga pokušajte s roštilja s ružmarinom i medom.)


Smokve na žaru s maskarnom Mascarpone

Poslužuje 4

 • 12

  zrele, pune crne smokve

 • 1/4

  plus 1 žlica tamnog meda, kao što je heljda ili bor

 • 1

  3-inčni svježeg ružmarina, plus dodatne grančice za ukras

 • 4 unci

  mascarpone sir

 • 1 žlica

  rum

 • 1

  limun, zested

Odrežite smokve na pola i postavite ih na tanjur ili pladanj. Zagrijte 1/4 šalice meda i rozmarinu grančicu u malom loncu na srednjoj vatri. Ponesite kuhati i smanjite toplinu. Nemojte otići; pažljivo ga gledajte tako da ne kuhati ili uplašiti. Pustite da med piri oko 2 minute, a zatim ugasi toplinu. Brzo, ali pažljivo, umočite polovice smokava u vrući med. Koristite vilicu, mala kliješta ili prste. Pazite da barem lagano prekrijete svoju izrezanu stranu. Položite polovice polovice smola na pladanj.

U srednjoj zdjelici upotrijebite miješalicu za miješanje ili miješalicu za ruku kako bi mascarpone mazalicom s preostalim žlicom meda, rumom i limunom. Žbunjajte dok sir ne bude pjenast i prozračan. Pokrijte zdjelu i stavite sir u hladnjak.

Zagrijati plinski roštilj na srednje vruće. Kada je prilično vruće, uredite sve smokve na roštilju, odrezane prema dolje. Najbolje je staviti ih preko neizravne topline. Čim završite s izrezivanjem svih smokava, sječenima prema dolje, preklopite ih, počevši od smokava koji su na grilu najduži. Trebali su razviti tamne oznake roštilja, a med bi trebao dobiti smeđe i karameliziran. Prebaci sve smokve i pusti ih da sjednu na roštilju još nekoliko trenutaka. Trebali bi imati oznake na obje strane i biti upravo zagrijani. Skinite ih na pladanj.

Bilješka: Smokve na žaru može se napraviti sat ili više prije posluživanja vremena. Stavite ih na stranu posude s pločom i, kada budete spremni za posluživanje, mikrovalnu pećnicu za jedan ili dva 30 sekundi kako bi ih zagrijali.

Kad je spremna za posluživanje, širite mrvicu mascarponea na desertnoj ploči. Na vrhu sira smjestite šest polovica smokava i stavite dodatni sir od sira na stranu. Dodajte grančicu ružmarina za ukrašavanje i posluživanje dok su smokve još tople.

Na svakoj smokvi polovite mascarpone i jedite prstima – idealno s hladnom čaškom Sauternes ili muscat.

Više slika Recipes od The Kitchn

Gore opisano, s lijeva na desno:
• Pečene smokve s medom i ružmarinom
• Punjene smokve s meda-balsamskim sirupom
• Prosciutto pečene smokve

(Slike: vjera Durand)