Recept: Uskrsni kruh s grožđicama i šećerima

Ovo prekrasno spaljeni slatki kruh bio je uskrsna tradicija u Aachenu, najzapadnijem gradu Njemačke, od srednjovjekovnog doba. Njegovo ime potječe od riječi mjesnog dijalekta za Uskrs (Posch), u kombinaciji sa Weck, regionalni termin za bijele kruške. Poschweck stoga jednostavno znači “uskrsni kruh”.

Poslužuje se nakon strogog korizmenog brata, obogaćeni kruh proslavljen je skupim (i visokim kalorijama) sastojaka kao što su grožđice i bademi, no ono što je za Poschweck posebno poseban je dodatak cijelih kocki šećera koji se umotava u tijesto, uz sušenog voća i orašastih plodova.

(Slika kredit: Luisa Weiss)

Ovaj slatki dodatak čini malo nezgrapno mijesanje, ali kad se kruh peče u pećnici, kockice šećera djelomično se rastopiti, ostavljajući šećerne korice rupa u mrvica, kao sitne male geode. Neke kockice šećera ostaju netaknute, za povremenu ugodno krckanje dok jedete. Suradnja bogatog tijesta s kvascem i hrskavog šećera nije za razliku od liškog vafla. (I, možda ne iznenađuje, dva grada su udaljena manje od 40 milja).

Pozivam na svježi kvasac u receptu jer smatram da to čini za osobito okusom i sofi mrvicu. Međutim, ako ne možete pronaći svježi kvasac u kojem živite, instant kvasac može biti zamijenjen. Kruh neće biti prilično toliko uzvišen, ali će i dalje biti jako dobar okus.

Brushed with a wash i jaja tri puta dijagonalno, tijesto pečena u impresivan kruh. Volim ga predstaviti kao središnji dio moje stolice za doručak u uskrsnoj nedjelji, gusto odrezane, zajedno s kuhanim jajašima, domaćim marmeladima i slatkim maslacem koji će zalijevati ljiljan (iako je kruh sam po sebi ukusan). Najbolje je dan kada je napravljen, ali ostatke se mogu pržiti za dekadentni doručak uskrsni ponedjeljak.

  Kakšna je razlika med dimljenim lososom in Loxom?

(Slika kredit: Luisa Weiss)

Uskrsni kruh s grožđicama i šećerima (Aachener Poschweck)

Izrađuje 1 (11-inčni / 28 centimetar) kruh

 • Za kruh:
 • 3/4 kupa

  (100 g) sjeckani, bijeljeni bademi

 • 1 1/2 unci

  (42 g) svježeg kvasca ili 2 žličice instant kvasca

 • 2 žlice

  granulirani šećer

 • 1 kupa

  (240 ml) cijelog mlijeka, mlakom

 • 4 šalice

  (500 g) višenamjenskog brašna, ljepljene i izravnane, plus više za gnječenje

 • 11 žlice

  (150 g) maslaca bez slane masnoće, europskog stila, na sobnoj temperaturi

 • 1 čajna žličica

  ekstrakt vanilije

 • 2

  žumanjci

 • 3/4 čajna žličica

  sol

 • 1 kupa

  (140 g) grožđica

 • 1 kupa

  (125 g) kockica šećera

 • Za pranje jaja:
 • 1

  žumanjka jajeta

 • 1 žlica

  granulirani šećer

 • 2 žličice

  punomasno mlijeko

Stavite sjeckani bademi u suhu tikvicu i pirjati na srednje visokoj vrućini, stalno miješajući sve dok ne postane blijedo zlatno i mirisno, 5 do 7 minuta. Izvadite iz vrućine i pustite da se ohladi.

Mrkajte kvasac u posudu za medij i dodajte šećer. Namotajte u mlijeku dok se kvasac ne otopi. Pokrijte zdjelu krpom i odvojite 15 minuta. Ako koristite instant kvasac, preskočite ovaj korak i jednostavno dodajte kvasac na brašno i druge sastojke u sljedećem koraku.

Stavite brašno u veliku zdjelu za miješanje i napravite dobro u sredini. Cube maslac i mjesto u jamu. Dodajte ekstrakt vanilije u smjesu kvasca i ulijte ga i svežite u bušotinu. Prije miješanja dodajte žumanjke i sol. Korištite ruke, miješajte sve zajedno i zamijesite u zdjelici sve dok tijesto ne dođe zajedno. Zatim skočite na lagano obojenu površinu i nastavite se gnječiti, dodavajući brašno samo ako je potrebno, dok tijesto bude glatko, 3 do 5 minuta više. Želite li tijesto ostati što je moguće svjetlije i disketno, stoga se oduprite potrebama dodavanja dodatne brašna, osim ako je apsolutno neophodno, na primjer, ako je tijesto još ljepljivo nakon nekoliko minuta gnječenja. Što više grickate, manje je ljepljivo da bi tijesto trebalo postati. Na kraju gnječenja, tijesto više ne bi trebalo biti ljepljivo. Oblikujte loptu i stavite na stranu radne površine kako biste se opustili nekoliko minuta.

Lagano izbacite tijesto sve dok ne bude debeli. Stavite grožđice, tostirane bademe i kockice šećera na površinu tijesta. Skupite tijesto gore i oko punila i gnječite ih dok se ne raspodijelite u cijelom tijestu. Ovo će biti preteško, ali kako nastavite, tijesto će ponovno početi ponovno. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite natrag u zdjelu za miješanje. Pokrijte pranje posuđa i stavite na topao, bez traga za 1 sat.

Nakon 1 sata, predgrijte pećnicu na 350 ° F / 180 ° C. Linirajte list za pečenje s pergamentnim papirom. Lagano gurnite tijesto da se jednom gnječite, a zatim oblikite u kruh od 9 inča / 23 centimetra koji je širok oko 5 inča u sredini. Stavite na pečenje.

Kako bi jajašanje: Pomiješajte žumanjak s šećerom u maloj zdjeli. Namotajte u mlijeku. Četka četkom ravnomjerno po cijelom tijestu. Pomoću vrlo oštrog (idealno zupčastog) noža, dijagonalno trokutno prekrižite vrh listića. Stavite na stranu na topao, bez traga za 15 minuta.

Pecite 45 minuta, ili dok Poschweck nije bogat, duboko zlatno-smeđe i zvuči šupljim kad ga dodiruje. Stavite list na policama i pustite da se paprika potpuno ohladi prije posluživanja u debelim kriškama. Kruh je najbolje jede dan kada je napravljen, ali ostaci se mogu lagano pržiti za vrlo poseban sljedeći dan doručak.