Recept: Tamna melasa Gingerbread Cake

Ovo je torta koja bi trebala doći s upozorenjem: Samo nastavite ako volite melase. Ako ti čini ljubav melasa i njezina mračna, gorka slatkoća, a zatim odmah i odmah. Ova kolač je tamna, fudija, vlažna i bogata. To je kao čokoladni kolač za ljude koji ne vole čokoladu.

Ja sam jedan od onih ljudi koji vole melase čak i više od čokolade – volim kako uravnotežuje slatkoću šećera s gorčinom i kaskadom funkkih kiselih nota. Ipak nikada ne osjećam da melasni deserti stvarno pokazuju što može učiniti. Većina melasovih proizvoda (uključujući i moje omiljene kolačiće melasa) zapravo su samo deserti začina koji su zamračeni melasa. Što bi se dogodilo ako stavim melase ispred i središta?

I tako je ovaj kolač rođen. To je ljubavni dijete od nekoliko različitih začina i umaknutih kolača koje volim, ali s melaseom biranih puta gore. Tu još uvijek postoje začine, ali oni se dobro uklapaju u pozadinu. Tekstura ovog kolača je gusta, ali ne i teška. Bogat je i malo vlažan u mrvicu, gotovo glupav.

Spasio se od prevelikog bogatstva, međutim, s onim malim rubom gorčine koja dolazi na kraju svakog ugriza, vraćajući vas natrag za drugu. Tako je poput mojih najdražih piva – slatko u prvom ukusu, završavajući mirisom gorčine.

Ako vam to dobro zvuči, pokušajte ga i javite mi što mislite. Ovo je moj kolačić za odmor u 2011. godini; lako je štipati (bez miješalice) i pouzdan.

Jedna posljednja napomena, bitno: Frosting je sastavni dio ovog kolača. Razvio sam kolač s glazbom i obrnuto. Sladoled nije previše slatko, ali vrlo je kremast, i to olakšava nepopustljivu tamu kolača. Jedite zajedno jednostavno su neodoljivi.

Dakle, tamo ga imate, ljubitelji melasa. Tamno, intenzivno kolač od melase. Samo nemojte reći da te nisam upozorio.


Tamna melasa Gingerbread Cake

Poslužuje 10 velikodušno

 • 12 žlice

  slanutog maslaca, izrezati u komade

 • 1 1/2 šalice

  (12 unci) nerazgranat tamni ili nesulcinirani crni pramenovi melase * (vidi napomenu u nastavku)

 • 3/4 kupa

  smeđi šećer

 • 1/3 kupa

  bijeli šečer

 • 3 1/4 šalice

  svestrano brašno

 • 1/2 čajna žličica

  finu sol

 • 2 1/2 žličice

  soda bikarbona

 • 2 žličice

  đumbir

 • 1/2 čajna žličica

  cimet

 • 2 žličice

  espresso prah (nije obavezno)

 • 1 čajna žličica

  vanilija

 • 2

  velika jaja, pretučena

 • 1 1/2 šalice

  punomasno mlijeko

Zagrijte pećnicu na 350 ° F. Lagano stavite maslac ili maski 10-inčni tanjur kolača.

Stavite komade maslaca u 2-quart tavi set preko srednje topline. Ulijte u melase i umutite u smeđi šećer i bijeli šećer. Namotajte kako se maslac topi. Kad se maslac rastopi i posve je tekućina, a šećer se otopio i više nije zrnast, dajte mu konačnu promjenu i isključite toplinu. Stavite posudu na stranu da se ohladi. (Melasi će izgledati malo odvojeni od rastopljene masti, neće se glatko kombinirati.)

Koristite čisti suhi šal koji kombinira brašno, sol, soda za pecivo, đumbir, cimet i espresso prah u velikom zdjelu. (Espresso prah je neobavezan, pa će vam dodati još jednu dimenziju okusa na vašu tortu.)

Namjesti vanilije, jaja i mlijeko u tavu s melasom i rastopljenim maslacem. Kada se potpuno kombinira, ulijte ovu tekućinu polako u zdjelu suhih sastojaka. Pomaknite se temeljito da se kombiniraju, pazeći da nema grudica.

Prelijte gustu smjesu u pripremljenu tavu. Pecite na 350 ° F tijekom 45 do 50 minuta ili dok tester umetnut u središte kolača ne izlazi čistim. Neka se ohladi 20 ili 30 minuta, a zatim izvucite tanki, fleksibilni nož oko unutarnje plohe kako biste pomogli da se rubovi kolača oslobode. Uklonite kolač iz posude i pustite da se potpuno ohladi na hladnjaku prije zaleđivanja.

Recipe Notes

Varijacija listova: Također možete peći ovaj kolač u tavi. Umjesto korištenja tanjurastih posuda, koristite dvije 8.5-inčni x4.5-inčni x2.75-inčni kolačići, dobro podmazani. Pecite na 350 ° F 45 do 55 minuta ili dok nož izlazi čist.

Napomena o melaku: Ako želite da se tamni, gotovo crni kolač vidi ovdje, upotrijebite bezuljani crni štapić melase. Lakše vrste melasa i dalje će dobro raditi u ovoj torti, ali neće biti toliko mračne ili imati mnogo gorkih bilješki. Ako želite lagani začinski kolač, tada koristite redovite melase.

Nabavite glatku receptu: Extra-Creamy kuhani krema Glatka za sir

Više kolača na jesen
• Iznenađujuće Quick Root pivo čokoladne Bundt torta
• Torta od mrkve s glaziranim sirenom sirutke
• Čokolada Guinnessova torta Nigella Lawson

(Slike: vjera Durand)