Recept: Stovetop Parno zeleni grah i gljive

(Slika: Melissa Ryan)

Zeleni grah je zaslužio svoje mjesto kao obvezni povod za zahvalnost zbog dobrog razloga – oni su ukusni, djeca prijateljski i lako se pripremaju. Bez obzira jeli li steparani, pečeni ili presavijeni u kremastu tavu, šanse su da su na vašem izborniku za odmor. Pokušajte s novom metodom ove godine i ispržite svoje zelene grah s parom i gljivama. Jednostavno, ali neočekivano, to je biljna jela koja će zadovoljiti čak i najizbirljivije od eaters.

(Slika: Melissa Ryan)

Parni pečenje može zvučati komplicirano, ali to je zapravo samo brz način dobivanja povrća natječaja na ploči za pećnicu bez tona dodatnog ulja. Zeleni grah bacaju se u tavu slanih gljiva i mliječnih krumpira, a zatim ih se upirući dovoljno bujona da ih ispari. Kuhaju samo 10 minuta, a zatim odmaraju još pet; želite da grah bude nježan i kuhani – samo prošlost prigušenoj pozornici.

Ovi zeleni grah su takva lijepa, svježa alternativa tavi, a oni su puni okusa, nagomilanih visokim ukusnim gljivama i škampi. Najbolje je da se poslužite odmah ispred peći, ali ih možete držati zagrijavanim u toplom štednjaku ili toploj peći (dobro pokrivena), ako je potrebno. Samo nemojte zelene zrnce ostavljati više od sat vremena, budući da imaju tendenciju da se malo zanemaruju kada se izduže predugo.

Testerove bilješke

Ako ste u potrazi za lakšom alternativa zahvalnoj zelenoj gravi, ne tražite dalje. Dobivate isti luk okusa od lukova i dodatnu dozu grickalice, a budući da sve nije prekriveno umakom od kreme, možete zeleni grah.

Zeleni grah zatamniti će se u boji nakon kuhanja, tako da dok možete gutljaj i ispariti prije vremena, završite zeleni grah u posljednjoj minuti.

Christine, Studeni 2015

(Slika: Melissa Ryan)


Kuhinjske zelene grah i gljive

Poslužuje 6

 • 1 žlica

  maslinovo ulje

 • 1 žlica

  maslac

 • 3

  mršavice, tanke rezane

 • 8 unci

  crvene ili gumene gljive, tanko rezane

 • 1/4 čajna žličica

  sol

 • 1 1/4 funti

  zeleni grah, krajevi stabljike obrezani

 • 1/4 kupa

  piletinu, puretinu ili juhu od povrća

Zagrijte ulje i maslac u velikom tavu na srednjoj vrućini, okrećući se oko njega kako bi obložili posudu. Kada se maslac potpuno rastopi i prestane pjeniti, dodajte škare, gljive i sol. Sauté dok sve svoje tekućine isparila od gljiva i oni počinju smeđe, oko 10 minuta.

Dodajte zeleni grah u tavu i promiješajte da biste ravnomjerno raspoređivali lužnjake i gljive. Sipite juhu preko povrća i pokrijte posudu. Neka kuhati, pokriveno, do gotovo nježno, oko 10 minuta. Isključite vrućinu i pustite stajati, još uvijek prekriven, još 5 minuta.

Poslužite zeleni grah u posudi za posluživanje ili plitke zdjelice, prelijte sve gljive i škare na vrhu.

Recipe Notes

Držite zelene grah toplo u sporom štednjaku ili pokrivenom posuđu u toploj peći do jednog sata.

Varijacije okusa: Osnovni zeleni grah su ono što se očekuje za blagdane, ali za noći možete prerušiti se s drugim okusima. Dodajte talijanske zalihe na gljive i škare za herbed verziju, ili dodajte sezamovo ulje i soja umak za azijski uviti.