Recept: Stakleni krumpir

(Slika: Nealey Dozier)

Pire krumpir je obiteljski favorit, ali ovaj dekadentni lonac uzima klasičnu na novu razinu. Okusi potpuno napunjenog pečenog krumpira su pečeni sve dok se ne pomiču i pijuckaju, što ovaj jelo ne može odoljeti. Sigurno je dostojan odmor, ali nemojte čekati posebnu prigodu. Dodajte ovu udobnu hranu na svoj popis pada favorita – i oh yeah, ne zaboravite dijeliti!

(Slika: Nealey Dozier)

Rizik da bude programer receptora radi ispred kalendara, pa sam vjerojatno bio u ciklusu kuhanja malo duže od većine. Srećom, ovaj vikend donijet će pad temperature koji će konačno odgovarati hrani koju sam želio. Što mogu reći, osim što bih donio na pekmezu, vrući kakao i sve u posudi za jelo!

Ova dekadentna strana je moje novo hladno vrijeme – to je srdačna udobnost hrane u kremastoj, sirevi oblik. Već sam ga doveo na večeru od odrezaka i južnu stražnju torbu, oba puta kako bi užitila. A budući da dobivam mnogo zahtjeva za receptom, shvatio sam da je vrijeme da dijelim.

(Slika: Nealey Dozier)

Jedna od stvari koje volim o ovoj tavi je kako to može potrajati mnogo različitih oblika. Učinio sam varijacije s obje hash browns i pire krumpir, ali mislim da razbijanje samo može biti moj omiljeni – krupni krumpir pružiti dobrodošlica teksturni kontrast na vrhnje i sir. Također sam pokušao i peći krumpir i kuhati ih, i stvarno možete učiniti ono što vam se najviše sviđa. Podgrijani jogurt za malo tanga ili ga haljina s svilenkastim crème fraâche. Na kraju je teško nametati ovo!

Obećavam da će ova tava biti gobljena i da će vaša obitelj moliti za više. Nakon dugog ljeta salata i svježe povrće, naprijed i uživajte.

(Slika: Nealey Dozier)


Smrvljeni krumpir

Poslužuje 6 do 8

 • 3 funti

  mljeveno krumpir, oguljeno i kockasto

 • 8 unci

  kiselo vrhnje (ili grčki jogurt)

 • 1/2 kupa

  cijeli ili 2% mlijeka, plus više po potrebi

 • 8 unci

  oštar cheddar sir, ribani (oko 2 1/2 šalice)

 • 2

  veliki luk, mljeveno (abotu 1/2 šalice)

 • 2 žličice

  košer soli

 • Svježe mljeveni crni papar, okus

 • 1/4 kupa

  rešetkani parmezanski sir

Zagrijte pećnicu na 350 ° F. Dodajte krumpir u veliku zalihu, pokrijte vodu i iskuhajte. Kuhajte dok krumpir ne kuhate i nož lako probije do centra. Ispraznite i vratite krumpir u lonac. Dodajte kiselo vrhnje i mlijeko u lonac i, koristeći maser krumpira, razbiti sve dok ne postignete željenu teksturu. (Za lagani i kremasti krumpir možete koristiti električnu mješalicu za ruke.) Presavijte se u cheddarovom siru, luku, solju i papru. Okus i prilagođavanje začina.

Premjestite smjesu krumpira na srednju gratin ili posudu za pečenje (oko 2 1/2 kvart). Pecite 30 minuta, ili dok se ne zagrije. Pospite čašom od parmezana i završite pod broilerom do zlatne, oko 2 minute.

Ovaj se lonac može napraviti do 24 sata unaprijed. Donesi na sobnu temperaturu najmanje 30 minuta prije kuhanja.