Recept: slane srdele s Gremolatom

Iako sam bio izbirljiv dijete, volio sam srdele kad sam bio mali. Moja majka bi mi ih dala na vrhu slatke krekere, kožu, kosti i sve, a ja ću ih proždrijeti. Prvi put sam pokušao svježe u restoranu, bio sam oduševljen. Budući da sam ih naučila očistiti, kupujem ih kad god ih vidim na tržištu.

Osim činjenice da su sardine ukusne, oko trideset milijardi drugih razloga za njih jesti: cijeli kalifornijski ribolov srušio se četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali sada se smatra dobro upravljanim, lokalni su za nas na zapadnoj obali (obično ulovljeni u Središnja Kalifornija), oni su niski u hranidbenom lancu i stoga niski u toksinima poput pcbs i žive, oni su stvarno visoki u zdravih omega-3 i oni su ludi jeftini. Možete hraniti dvije osobe (svježa riba!) Na nekoliko dolara ili eura.

Pečene svježe sardine s Gremolatom
trebat će vam 1/2 – 3/4 funta srdela po osobi

Najprije jarki dio: Morate ih očistiti i nije lijepo:

• Uzmite tanak rub noževa za struganje i odvažite sve labave ljuske.
• Čvrsto uhvatite glavu ribe i povucite. Većina hrabrosti će izaći s glavom.
• Sa svojim noktima ili oštrim nožem za rezanje, smanjite duljinu trbuha, ispirući sve preostale žile.
• Uhvatite gornju peru između prstiju i palca i naglo povucite prema glavi. Trebao bi se lako riješiti. Sada povucite malu kost koja prolazi preko vrha ribe.
• Za uklanjanje kralješaka, pažljivo otvorite ravni riblji dio s trbušne strane, izlažući cijelu kralježnicu. Polako radite svoj prst pod okvirom, odvajajući ga od mesa i ravnomjerno radiš prema repu. Povucite oštro, uzimajući rep s vama. Trebali biste imati ravan dvostruki filet sardina
• Isperite i osušite sardine posljednji put

Ono što slijedi zapravo nije recept. Jednostavno pomiješajte sastojke kako za marinadu tako i za gremolatu kako biste ih kušali, koristeći onoliko koliko trebate pokriti količinu ribe koju koristite.

Za marinadu: Namjestite više ili manje jednaki dijelovi maslinovog ulja i sok od limuna (ako su Meyersovi dostupni, koristite ih). Želite samo dovoljno da pokrijete ribu. Dodajte veliku količinu nasjeckanog češnjaka i peršina. Marinirati ribu najmanje 30 minuta i do 2 sata.

Za gremolatu: Pomiješajte zest od limuna (opet Meyers je savršen), sitno sjeckani peršin, sjeckani češnjak, mrvice od krušaka i ispiranje i sjeckani slani kapari (po izboru). Dodajte malo maslinovog ulja sve dok se smjesa ne skupi.

Sada uklonite sardine iz marinade i zagrijte broilera. Položite sardine u jedan sloj u posudi za pečenje. Uništite ih ravnomjerno s gremolatom. Stavite ih ispod broilera i pecite 2-3 minute ili dok ne kuhate.

Poslužite ih jednostavno salatom i prženim krumpirom i bit ćete vrlo sretni. Oni su sjajni s rozom

Za više srdele ljubavi, pogledajte brett blog, u pohvale Sardine.