Recept: potopljeni jabuka (Versunkener Apfelkuchen)

U Njemačkoj postoji bezbroj kolača od jabuka, ali ovaj, u kojemu se prilično obična tijesto diže i peče oko narezanih jabuka, mora biti jedna od najpopularnijih. Ovakve kolače često se nazivaju Mittwochskuchen (Kolači u srijedu) jer se lako mogu napraviti tijekom tjedna kada je vrijeme kratko.

Klasični njemački torta od jabuka: pogledajte video

Jabučna torta svatko voli

Različite regije Njemačke pokušavaju postaviti tvrdnju na ovu tortu mijenjajući svoje ime kako bi odražavale svoju geografiju, ali je prilično jasno da je favorit u cijeloj zemlji. I nije čudo – to je sjajno za ljude koji su novi u pečenju i relativno su zdravi, s visokim omjerom od jabuka do kolača.

Sjeckanje četvrtine jabuka gotovo sve na putu jamči da će kuhati u istoj količini vremena koja relativno mršava tijesto uzima. Lagano prskanje sirovog šećera na vrhu daje svakom komadu ugodnu škripu. U Njemačkoj je praktično obavezno poslužiti ovu vrstu kolača s gomolom od schlagsahne, ili lagano zaslađenom šlagom.


Potopljeni mliječni kolač (Versunkener Apfelkuchen)

Čini 1 (9-inčni) kolač; služi 8 do 10

 • Za tortu:
 • 3

  srednje jabuke

 • 1/2

  limun

 • 1/2 kupa

  plus 2 žlice granuliranog šećera

 • 9 žlice

  plus 1 čajna žličica slanog maslaca, na sobnoj temperaturi

 • 1/2 čajna žličica

  ekstrakt vanilije

 • 3

  velika jaja

 • 1 1/2 šalice

  svestrano brašno

 • 2 žličice

  prašak za pecivo

 • 1/4 čajna žličica

  finu sol

 • 1 do 2 žlice

  demerara (sirovo) šećer

 • Za schlagsahne (šlagom):
 • 2 šalice

  hladna teška vrhnja

 • 4 žličice

  granulirani šećer

 • 1 1/2 žličice

  ekstrakt vanilije

Rasporedite stalak u sredini pećnice i zagrijte na 350 ° F. Linirajte dno 9-inčne oplatne posude s pergamentnim papirom; Staviti na stranu.

Peel, jezgra i četvrtine jabuka. Svakih četvrtina lagano odrežite po duljini bez rezanja sve do središnje strane, ostavljajući četvrtinu povezanu. Fino namazati zest od limuna u zdjelu mješalice stoje opremljene s pričvršćivanjem lopatice i staviti na stranu; Spremite polovicu limuna.

Stavite šećer i maslac u zdjelu s umakom limuna i tukli dok ne postanu lagani i sofi. Zaustavite stroj i izvucite niz strane; dodati ekstrakt vanilije i 1 jaja. Beat sve dok ne dodate prije dodavanja drugog jaja. Beat dok se ne kombinira, a zatim dodajte treće jaje. Ispruži se niz strane. Beat sve dok ne sjedinite.

U zasebnoj zdjeli umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. S mješalicom na maloj brzini, tukli u smjesu brašna dok se samo ne kombiniraju, i tuku u sok od rezervirane limun polovine. Ostružite se niz strane s lopaticom i dajte tijesto posljednju mješavinu ručno.

Ostrujite tijesto u pripremljenu posudu i izravnajte vrh. Lagano pritisnite zaslone jabuka u tijesto, s jezgrom dolje, ostavljajući samo malo prostora između svakog kvartala. Ako imate bilo kakve jabuke preostale, odrežite kriške i umetnite ih u bilo koji slobodan otvoreni prostor. Uništite vrh ravnomjerno s demerara šećerom.

Pecite, okrećite tavu na pola puta kroz pečenje, dok kolač nije zlatno smeđa i tester umetnut u kolač (ne jabuka) izlazi čist, 35 do 40 minuta.

Stavite tavu na stalak da se ohladi 5 minuta prije no što se trunite oko ruba i uklonite opružni prsten. Neka se ohladi na sobnu temperaturu.

Kada je spremna za posluživanje, napravite šlagom: stavite kremu, šećer i vaniliju u zdjelu mješalice za stojeću opremljenu šipkom. (Alternativno, koristite veliku zdjelicu i rucnu mješalicu.) Beat na srednjoj velikoj brzini dok se ne formiraju kruti vrhovi. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi sa žličicom šlagom.

Recipe Notes

Naprijed: Šlag se može napraviti i čuvati u hladnjaku do 1 sat.

Skladištenje: Kolač će ostati na sobnoj temperaturi, omotan lagano u plastičnu foliju, 2 dana.

Ponovno izdanje s dopuštenjem Klasično njemačko pečenje autorskim pravima 2016 Luisa Weiss. Objavio je Ten Speed ​​Press, utisak Penguin Random House LLC.

Pronađite Luisinu knjigu:

Klasično njemačko pečenje Luisa Weiss