Recept: Špinat i limunska juha s Orzoom

(Slika: Melissa Ryan)

Ova juha je riff na grčkom avgolemono: ukusna izmišljotina pretučenih jaja i sok od limuna, whisked u juhu i kuhana dovoljno da se zgusne. Dok sam posudio uzorak jaja i limuna, također sam dodao špinat koristi orzo umjesto riže.

Ova juha ima još jednu znatiželju. To je zapravo tjestenina i juha u jednoj – dvoje.

(Slika: Melissa Ryan)

Vidi, kad zagrijate ostatke, orzo će se još više zgušnjavati, a jaje će se proširiti toliko da ćete ostati s zdjelom kremastog, limunske i špinataste tjestenine. Što zapravo nije tako loša stvar.

Naravno, ono što se stvarno dešava jest da se jaja koče kad se zagrije. Ovo je neizbježno u ovakvom juhu, a mi stvarno ne smeta. U stvari, gusta, kremasti barzo koje smo jeli drugu noć bio je ukusan i podsjeća na rižoto.

Ali pošteno upozorenje: Ako samo želite juhu, jedite svu prvu noć, ili umiješajte jaja i sok od limuna u samo pola šarže i ponovite sljedeću noć.

Testerove bilješke

Ova juha je toliko utješna i zadovoljavajuća, ali istovremeno lagana degustacija. Volim činjenicu da možete koristiti orzo tjesteninu ili rižu ako želite ići s više autentičnom grčkom juhu. To definitivno čini veliku seriju koja će hraniti gomilu – pogotovo ako okupite hrskavu grčku salatu da služi na strani.

Christine, siječanj 2016. godine

(Slika: Melissa Ryan)

Špinat i limunska juha s Orzom

Poslužuje 6

 • 2 žlice

  maslinovo ulje

 • 4

  češnjaka, razbijena ili mljevena

 • 1

  veliki luk, kockice

 • 1/2 do 1 čajna žličica

  pahuljice od crvenog papra

 • 1

  (10 unci) zamrznuti špinat, odmrznuti i stisnuti viška vode

 • 1 1/2 šalice

  orzo tjesteninu ili dugog zrna riže

 • 2 litre

  (8 šalica) piletine ili juhe od povrća

 • 4

  velika jaja

 • Sok od 3 medenog limuna

 • Sol

 • Sjeckani svježi peršin, za posluživanje

 • Rešetkani parmezanski sir, za posluživanje

Zagrijte maslinovo ulje u velikom teškom loncu ili nizinskoj peći. Dodajte češnjak i luk i kuhajte na srednjoj vrućini dok ne postanu mirisni i malo prozračni. Povećajte toplinu do srednje visoke i dodajte crvene paprike, špinat, orzo ili rižu. Kuhajte oko minutu, a zatim dodajte bujon.

Ponesite na svjetlo, a zatim okrećite vrućinu i pirjite oko 15 minuta, ili dok se orzo jednostavno ne natječe. Odvojite juhu od vrućine i pustite da se ohladi na trenutak ili dva.

Potapite jaja snažno u veliku zdjelu, a zatim umutite u sok od limuna. Zavrtite nekoliko minuta; smjesa treba biti debela, blijeda žuta i kremasta. Dodajte malu zdjelicu juhove juhu jajima i snažno umotajte. (Ako želiš biti siguran da ne smiješ jajima, uzmi zdjelicu juhe i malo ohladi prije nego što umiješati jaja.) Pucaj u još dvije posude od juhe, bušite svaku jažicu i ostavite da se ohlade.

Dodajte mješavinu jaja u posudu za juhu, dobro se umotajte. Vratite se na vrlo nisku toplinu, miješajući cijelo vrijeme. Kuhajte pažljivo na laganoj vatri sve dok se juha malo ne zgusne. Okusite i dodajte sol, po potrebi. Poslužite odmah, ukrašeno peršinom i parmezanom ako želite.