Recept: pečene trešnje

Prošlo je točno dvije godine otkako sam pisao o mojoj omiljenoj recepturi od tartufa od trešnje, a ja i dalje stojim. Nema duše na zemlji koja ga je okusila i nije se odmah zaljubila. Ali s toliko trešnje na tržištu Bay Area trenutno, bilo je vrijeme za razmišljanje Beyond Tart. Pečene trešnje su zvučale intrigantne, pa sam ih pokušao tijekom vikenda. Drago mi je što prijavljujem da sada mogu stajati uz dvije recepte trešnje! Pročitajte na receptu.

Ovaj recept temelji se na jednom iz Big Sur Bakery Cookbook s nekim značajnim promjenama. Prvo sam koristio demerara šećer, koji je dodavao dimljene karamele i manje od njega (dvije žlice umjesto tri.) Također sam zamijenio njihovu preporučenu slatku desertno vino (Banyuls Rimage, koje nisam imao pri ruci) s nekom domaćom konjom trešnje. Trešnje su pržene, ali se mogu poslužiti prije posluživanja, što se preporučuje ako hranite one premale ili prestane da biste se nosili s jamama. (Nemojte ih držati unaprijed, ili ćete otpustiti previše sokova.)

Vode se iz pećnice ispiru i gotovo crnu, s bogatim, začinjenim bilješkama iz šećera i rakije. Pečenje intenzivira okus trešnje i koncentrira teksturu, čineći trešnje gotovo žvakate. Šećer i sokovi proizvode gustu, apsolutno ukusnu umaku.

Sam služio ove trešnje preko sladoleda vanilije, ide na jednostavan put, kako bi dobili dobar osjećaj za njihov okus i tekstura. Također biste ih mogli žličiti nad kremom ili krumpirom ili kolačima od lišća ili spužvi ili jogurtom ili blagim kozjim sirom.

Pečene trešnje

24 velike, debele i vrlo zrele trešnje
2 žlice demerara šećera
Šljunčana morska sol
Nekoliko mljevenja svježeg papra
1/4 šalice višnje rakije (ili Banyuls Rimage vino, ako imate takve stvari koje leže)

Zagrijte pećnicu na 450 °. Stavite cijelu trešnju u malu posudu za prženje (koristila sam pita pločicu) i posipajte šećerom, solju i paprom. Stavite u pećnicu i pečite dok trešnje ne počnu oslobađati svoje sokove, a šećer se topi i počinje karamelizirati. To će trajati oko 10 minuta, ali promatrati trešnje vrlo pažljivo, jer šećer može početi gorjeti.

Izvadite iz pećnice, prelijte rakiju i vratite još 5 minuta i pečite dok se sokovi ne počnu gomilati. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi malo prije posluživanja. Može se potpuno ohladiti i nježno zagrijati na vrhu štednjaka. (Ako uklanjate jamu, učinite to prije ponovnog zagrijavanja.)

Povezano: Mali batch konzerviranje: Izrada Cherry Preserves

(Slika: Dana Velden)