Recept: Pascha sir s trešnjama

Jedna trajna tradicija u pravoslavnim crkvama je košarica za uskrsnu hranu, koju su subotom ili nedjeljom u crkvi podnijeli svećenik. Tipična košarica uključuje hranu koja se odrekla tijekom korizme, poput pršuta ili kobasica, jaja, maslaca, sira i slatkog kruha.

Pascha (izgovara paska) sira je klasična hrana uskrsne košare. Ponekad se zove ruski sladoled zbog svoje glatke, bogate teksture, ali to je zapravo nebaked cheesecake koji se polagano pritisne u frižider nekoliko dana kako bi uklonili višak vlage. Nevjerojatno je bogata, ali i lagana i osvježavajuća – kremasti desert s slatkim, brandy-spiked trešnjama.

Sviđalo nam se to jer se može pripremiti tako daleko ispred vremena, i to čini takvu lijepu prezentaciju kad se ne promijeni.

Pascha sir s trešnjama
služi 6

2 24 unca kontejnera svježeg sira, dreniranog i prešanog
1 1/2 šalice cijele trešanja
1/2 cup Kirsch
1/4 šalice šećera
4 žumanjka jajeta
1 šalicu šećera
1 šalica krema
1/2 funti neslanog maslaca, omekšan
2 žlice ekstrakta vanilije

Ocijedite sir, pritiskom što je moguće više vode kroz sito, a zatim visi u čašicu preko zdjelice preko noći.

Zagrijte Kirsch i šećer u maloj tavi za umak, a zatim dodajte trešnje i izvadite iz vrućine. Neka se strmo nekoliko sati ili preko noći.

Pobrite žumanjke šećerom sve dok ne postanu kremasti i lagani. Beat u vrhnje i stavite u malu tavu. Kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajte dok ne dosegne 160 ° F i obloži leđima žlice. Nemojte pustiti da kuhati. Izvadite iz topline i pustite da se ohladi.

Kombinirajte sir, maslac i vaniliju u procesoru za hranu. Pomiješajte dok ne postane vrlo glatka.

Namjestite smjesu sira s kremom do potpunog uklapanja i glatke. Ocijedite trešnje i savijte ih nježno.

Rashladite nekoliko sati, a zatim se pretvorite u dvostruku debljinu morske trave. Stavite u posuđeni terakotni lonac i težinu s konzerviranom rodom ili nešto drugo teškom. Stavite u posudu da uhvatite sirup i držite u hladnjaku najmanje tri dana. Svaki dan napunite i ispirite sirup iz dna.

Kad budete spremni za posluživanje, iskočite iz žutokota na pladanj. Korištenje noža umočenog u vruću vodu, uglavi uvlačenja i tekstura žutokota. Ukrasite mentom i bobicama.