Recept: čokoladni umetak

Prije nekoliko godina, moj prijatelj Haley zatražio je “kolač s ledom” kao njegov desertni izbor za rođendan. On (da, on) opisao je visoki crno-bijeli sloj stabljike na hrpu čokoladnih slojeva smještenih između pokrivača snježnobijele šlagom. Bio sam uzbuđen zbog samog razmišljanja o ovladavanju ovom zagonetno nazvanom “kolač od ledene kekse”. A onda sam ga odgojio…

“Ozbiljno, dude? Želiš da napravim kolač koristeći samo dva sastojka, od kojih je jedan spremište kupio kolačiće!” Moraš me se šaliti.

Ali kakva osoba odbije nečiji zahtjev za rođendansku tortu jer je previše lako? Ne ova djevojka. I dođite, to je bio torta koju mu je majka uvijek natjerala, a on nije godinama kušao. Zato sam krenuo u potragu za onim “nevjerojatnim” Famous Waffles čokoladom (koji zapravo nisu bili tvrdoloviti), napunili kremu i sastavili njegov remek-djelo. A onda sam čekao.

Ali, e-i-e, dogodilo se nešto doista čarobno: ono što je ušlo u hladnjak definitivno nije ono što je izašlo! Bilo je to kao da su čokoladni kašuti i šlag napravili slatko i slatko lovin, a rezultat je bio taj oh-tako-ukusan ljubavni dijete. Pa da, o onom kolačiću s ledom. Tko je znao??!!

Moram priznati da sam od tada napravio bezbroj kolača na ledu. Povlačenje jednog iz hladnjaka nikad ne prestaje mamac. Ozbiljno, mogla sam proveli bezbroj sati na “pravi” kolač, i još uvijek ne bi imala toliko ljubavi kao i njegov retro rođak.

Naravno da sam imao potrebu da se manipulira, a ipak se uvijek vraćam na izvornik. To je samo jedan od onih recepata koji je savršen upravo onakav kakav jest. Samo pitaj Haleyja.

Poznati kolač od čokolade

Izrađuje 15 mini kolača

 • 3 šalice

  hladna teška krema, plus dodatno za razrjeđivanje

 • 3 žlice

  šećer u prahu

 • 1 gomila žlica

  prašak slada (izborno)

 • 1 1/2 žličice

  vanilije ili ekstrakt vanilije

 • 2

  (9 unca) paketi Nabisco Poznati čokoladni čekići (vidi Recipe Notes)

 • Za ukrasi: trešnje, čokoladni espresso grah, čokoladni strugotine, sjeckani pistacije ili ostatak tla

U velikom zdjelu za miješanje umiješajte tešku kremu dok ne počnete zgušnjavati. Dodajte šećer, prašak slada i vaniliju i nastavite miješati dok ne dobijete oblik mekih do srednjih vrhova; krema bi trebala biti floppy i light. (Napomena: Postupak šišanja možete pokrenuti u mješalici za stalak ili ručno miješalicom, ali ručno završiti šišanje vrhnja kako biste spriječili prevrtanje kreme.)

Stavite čokoladni kolač na tavu. Ispustite zaobljenu čajnu žličicu šlagom (koristio sam mali kolač sladoleda s oprugom) na sredinu listova. Koristite stražnju stranu žlice ili prsta kako biste zakucali škrinjavu vrpcu u ravnom dijelu diska ostavljajući oko 1/8-inčni do 1/4 inča prostora oko ruba kolačića. Nježno pritisnite još jedan wafer na vrhu šlagom dok se glazura ne ispuni s rubovima. Nastavite dok ne podignete 6 kolačića da biste napravili jedan “mini” kolač, završavajući kaput šlagom. (Za više poliranog izgleda, možete skuhati šlag na vrhovima kolača nakon što ih sastavite.)

Ponovite postupak s ostatkom čokolade. Ako se šlag počne čvrsto razvijati dok sastavljate kolače (želite li biti prilično labav), promiješajte žlicu ili dvije žute vrhove po potrebi da biste je držali pod utjecajem kose. “Kruta” krema, manje glatki i profesionalni rubovi će izgledati.

Premjestite posudu u hladnjak i ohladite najmanje 6 sati, ali preporučljivo preko noći. Ukrasite kolače s trešnjom, čokoladom pokrivenom espresso grahom, čokoladnim strugotinama, sjeckanim pistacijama ili ostatkom tla, prije posluživanja.

Recipe Notes

Nabisco Poznati čokoladni čekići mogu se naći u mnogim nacionalnim trgovinama i specijaliziranim trgovinama. Oni su također dostupni putem Amazon.

Varijacije kolačića: čokoladni kolačići, Graham Crackers, Nilla Wafers ili Biscoff kolačići

Varijacije whipped kreme: mocha (s espresso prahom), čokolada, menta, Nutella ili maslac od kikirikija

Povezano: Ljetni recept: Ne pecite kolač od jagode

(Slike: Nealey Dozier)