Recept: Kiselo tijesto

Od sredine svibnja do kraja studenog, ja sam djevojka pita. Moram se suzdržati od toga da ga jedem na svakom obroku budući da me moja majka trenirala od vrlo ranog doba da je ostatak pita fer igra za doručak. Ponekad bi ga čak i jeli ravno iz posude: dvije vilice, nedjeljni križaljka.

Ljeto je uzbudljivo jer plodovi koji rastu u koru pita su sve zrenja. Od jagode i rabarbara dogodilo se, ostale bobice zrijede na vinovoj lozi, stabla breskve su teška s voćem, a jabuke počinju zasladiti na grani. Voće je romantični dio, ali kora je važan dio jednadžbe.

Pogledajte naš 2-minutni videozapis o tome kako napraviti pita od korijena!

Može se varati i upotrijebiti pakiranu tijesto s kolačima (kao što je Pillsburyjeva), i priznajem, u prstu sam to učinio. No, eksperimentirajući s receptima od korica prekrasan je doživljaj – saznaje kako rad s različitim mastima može poboljšati prljavštinu i nježnost, kako hladna površina mramorne ploče i ohlađene sastojke pomažu u očuvanju čvrstoće, čime se daje čar.

Shirley Corriher, autorica jednog od najboljih priručnika poput kuharica, Cookwise, sugerira korištenje kiselog vrhnja u koru kako bi se još više natječu. Ovo je izvrsna višenamjenska kora koja je iznenađujuće jednostavna za izradu. Napunite ga sezonskim plodovima koji su bili lupani s nekoliko žlica brašna i šećera, a imate desert (i možda doručak) pokriven.

Prilagodio sam gospođi Corriher da koristi samo svu namjenu brašna – njezina verzija koristi Wondra koja čini natječajnu koru, ali je vrlo obrađena. Također sam dodao malo šećera da bih dodala boju u koru. Ono što volim o ovom receptu je to što obećava blijedu, svijetlu koru bez skraćivanja; maslac i kiselo vrhnje obavljaju sav posao.

Krumpir s kiselim kremom

Izrađuje 2 pojedinačne ili jedne dvostruke 9-inčne kore

 • 2 1/2 šalice

  nebijeljena svestrana brašna

 • 1 žlica

  granulirani šećer

 • 1/2 čajna žličica

  sol

 • 1/2 funta

  (2 štapića) maslac, izrezati u 1/2-inch kocke

 • 1

  (8 unca) kontejnera kiselo vrhnje

 • 1 do 2 žlice

  hladno mlijeko, izborno

U zdjelu za miješanje medija, umiješajte brašno, šećer i sol za kombiniranje. Dodajte maslac u smjesu brašna i bacajte na kaput. Stavite posudu u zamrzivač 10 minuta.

Okrenite smjesu na čist i suh brojač (najbolji je mramor) i prebačite ga preko valjkastog klipa kako biste izravnali komade maslaca. Korištenje vaših ruku ili klupka za struganje skupljajte smjesu zajedno, a zatim ponovno gurnite preko njega pomoću igle. Ponovite još jednom, a zatim nataknite smjesu natrag u zdjelu i stavite u zamrzivač za 5 minuta.

Okrenite smjesu natrag na šalter i namotajte ga i trokajati još tri puta. Stavite je u zamrzivač još 10 minuta, a zatim izvadite zdjelicu iz zamrzivača i lagano preklopite u kiseloj vrhnja. Oblikujte tijesto u kuglu. Ako tijesto nije dovoljno vlažno da drži oblik, dodajte 1 do 2 žlice hladnog mlijeka.

Pokrijte tijesto s plastičnom folijom i držite u hladnjaku najmanje 30 minuta, a zatim podijelite tijesto na pola i pustite da se uklopi u vašu tortensku ploču.

Kada se oblikuje kore, nastavite prethodno pečenim ili punjenjem, prema vašem receptu.

Recipe Notes

Prilagođeno iz Cookwise Shirley Corriher.

(Slike: Sara Kate Gillingham-Ryan)