Recept: još jedan punjeni artičoka

Znamo, znamo. U zadnje vrijeme je ovdje bilo puno prepunog artičoke. Podsjetili smo vas na ovo što smo napravili prošle godine. Tada je ova usporedba recept iz The New York Times nasuprot našem odnosu prema veganu koji smo našli. Oprosti. Ali imamo malo ljubavne veze s punjenim artičokama i mislim da smo konačno uspjeli pogoditi naš omiljeni recept. To je bezbolno i stvarno ne zastrašujuće.

Voljeli smo izgled receptora Melissa Clark u puta (ovdje dođite do poveznice). Činjenica da je prethodno uklonila dlakav prigušivač bila je tako dobra ideja. To vam daje rupu u sredini za punjenje i omogućuje da jedete cijeli artichoke bez zaustavljanja i uklanjanja gušenja prije nego što možete izrezati srce. Također smo voljeli dodavanje mrkve, za koje mislimo da naglašavaju slatkoću artičoka.

No, Clark joj sira sirove artičoke i kuha ih 1 1/2 sata u kadi vode, vina i povrća. Prije svega, mi radimo prvo parenje artičoka, a zatim ih nadjevamo i kratko pečimo. Postoje dva razloga.

1. Ako stavimo svoje pripremljene artičoke izravno u posudu kipuće vode za kuhanje, ne vidimo nikakvu potrebu da ih trljaš s limunom ili stavimo u vodu s limunom kako bismo zadržali rezne rubove od zatamnjenja. U svakom slučaju smeđuju kad kuha, a posao limuna je puno posla.

2. Mnogo je lakše izvaditi unutrašnje lišće i izrezati prigušnicu kad je artičoka mekana. Mnogo teže kad je sirovo. S našom metodom možemo kuhati artičoke, a zatim izvaditi gušu, a zatim ga staviti i staviti u pećnicu.

Napravili smo još nekoliko promjena s sastojcima, odrežavajući parmezan, koji ovaj recept čini veganskim, a upotrebom timusa i mješavina.

Nadamo se da ćete pokušati popuniti artičoke. To stvarno nije tako teško kao što zvuči, i to je veliki obrok za jedan.

Jedna napomena o sastojcima: Koristite najbolje krušne mrvice koje možete. Naši su zapravo dolazili iz zamrzivača, ali bili su napravljeni od vrlo dobrog seljačkog kruha.

Punjena artičoka
prilagođen iz The New York Times
čini 1

1 artičoka srednjeg svijeta
3 žlice maslinovog ulja
1 srednje mrkve, kockice
1 škampi, kockice
1 češanj češnjaka, mljeveno
4 grančice timijana, lišće je uklonjeno (oko 1/2 do 1 čajna žličica)
zest od 1/2 malo limuna
velikodušan 1/2 cup svježe breadcrumbs
sol i papar

Zagrijte pećnicu na 400 stupnjeva. Napunite srednju posudu za umak od 2/3 puta pune vode i pocrnite.

Pripremite artičoke. Odrežite stabljicu tako da artičoka sjedne ravno. Odrežite vrh 1 do 1 1/2 inča artichoke, a zatim koristite kuhinjski škare za rezanje šiljati vrh vanjskog lišća. Stavite artičoke u kipuću vodu i pokrijte. Ako su vaše artičoke prevelike, a ne možete staviti poklopac na mjesto, postavite toplu zdjelu na njih da ih vagati dok kuhaju. Kuhajte 20 do 25 minuta, dok ne možete odvući vanjski list bez previše otpora.

Dok artičoka kuha, pripremite punjenje. Toplina maslinovog ulja zagrijava se srednjom visinom. Dodajte mrkvu i škarpinu. Osjećajte se velikodušno solom i paprom; kuhajte 3 do 4 minute, sve dok ne postane mekana. Dodajte češnjak i kuhajte još jednu minutu. Isključite vrućinu i dodajte majčinu dušicu, zest i mrvice. Umiješajte se kombinirati. Okusite i ponovo sazrijte solom i paprom.

Kada artičoka završi kuhanje, isušite vodu i pokrenite artičoke pod hladnom vodom sve dok se ne postigne lako rukovanje. Stavite ga naopako na kuhinjski ručnik da se isprazni nekoliko minuta.

Preokrenite artičoke i izvadite blijedo lišće u samom središtu, oko 1 inča promjera usred artičoke. Koristite čajnu žličicu ili mjernu žlicu kako biste izbacili prigušivač, dlakavih vlakana u sredini artičoke. Budite pažljivi da ne iskopčate previše srca, što je meka, ukusna čvrsta materija ispod gušenja. Trčanje prstom po unutrašnjosti artičoke pomaže u pronalaženju zalutalih gušenja vlakana.

Stavite artičoke u pećnicu za pečenje (tava za kolač dobro radi za držanje jedne ili dvije, a tavi za bundt je super za tri ili četiri). Žlica žlica ili dva žbuke u šuplje sredine, a zatim raspršite ostatak oko lišća, iskrivajte ih i napravite mjesta za punjenje da se umaknu između njih.

Pecite punjeno artičoke 10 do 15 minuta, dok se nadjev topli i artičoka je vrlo mekana. Jesti, izvadite lišće i strugati ih uz donje zube, uzimajući punjenje dok idete. Jednom jesti sve lišće, izrezati srce u komade i jesti s preostalim nadjevom na tanjuru.

Povezano: Kako kuhati artičoke u laganom štednjaku

(Slike: Elizabeth Passarella)