Recept: jagoda Joghurt Lassi

(Slika: Kelli Foster)

Još nije službeno ljeto, ali nedavne temperature ovdje u New Yorku govore drugačije. Odlučila sam iskoristiti prednost dane jagode i ohladiti ledenom jagode lassi.

Lassi je tradicionalni Punjabi piće napravljeno s jogurtom. Najčešći oblici su slani, a ne slatki, i vjeruje se da pomažu probavu. Sweet lassis često ima mango, ponekad s ružmarinama. Umjesto toga, napunio sam ovu laganu i osvježavajuću lassi jagode kako bi pružila olakšanje na tim vrućim ljetnim danima.

Za nas u New Yorku, jagode su u izobilju na Greenmarket, i ne možemo ih dobiti dovoljno. Zato sam stavio šljaku jagode u miješalicu, zajedno s nekim organskim jogurtom u grčkom stilu i nekoliko kockica leda. Nakon brzog vrenja polako sam ga izlio u visoku čašu, a zatim je posipala samo dodir kardamom.

Moje jagode bile su dovoljno slatke da nisam trebala dodatni šećer ili med, ali slobodno dodajte neke ako vam treba. Također možete napraviti ovaj Lassi s smrznutim bobicama; ako to učinite, izostavite kockice leda.

(Slika: Kelli Foster)

Testerove bilješke

Dok sam imao više mango lassisa tijekom godina nego što se sjećam, nikad nisam mislio da ovo piće s jagodama. A sada, nakon što sam navukao Ninin recept, nisam sasvim siguran kako sam tako dugo previdjela ovu kombinaciju. Svjež je i osvježavajući, a kombinacija okusa čini ga zanimljivijom od redovitog glatka.

Odlučio sam dodati med moju lassi. Bio sam pomalo zabrinut da bi to moglo biti previše slatko, ali to uopće nije bilo. Dodatni slatkiš bio je suptilan i pokazao se lijep kompliment na tangy jogurt. A budući da jako volim kardamom, zdravi mi je zdepast spavao u moju lassi, a ne samo prskanje kao ukras. Ako ste ljubitelj ovog začina, preporučujem vam da slijedite moj vod.

Kelli, Lipanj 2015


Jagoda Lassi

Poslužuje 2

 • 1 funta

  jagode, oprane, stabljike uklonjene i oborene

 • 3/4 kupa

  grčki jogurt

 • 1 žlica

  med (izborno)

 • 4 do 5

  kocke leda

 • Čipkanje kardamom

U mješalici, pire jagode i jogurt dok glatka. Okusite i dodajte med, po želji za slatkom. Dodajte kocke leda i pomiješajte dok ne postane glatka i pjena. Ulijte u staklo i ukrašite posipanjem kardamom. Poslužite odmah.

Recipe Notes

 • Također možete koristiti smrznute jagode. Ako to učinite, izostavite kockice leda.

Ovaj recept je ažuriran – prvi put objavljen u lipnju 2008.