Recept: francuska juha od rajčice s roštilja

Proveo sam tri dana odmora za odmor na potrazi za savršenom francuskom juhu od luka, počevši od nule s govedom. A iako je bilo nevjerojatno, nije baš često da imam vremena ili energije da stvarno uložim puno truda na večeru. Odlučio sam da mora postojati lakši način, i kako se ispostavlja, postoji! U osnovi, čini mi se da volim moju juhu u obliku sendviča.

Moja konačna “zdjela” od juha od luka jest jedna juha od dijela, jedan dio prženog kruha i jedan dio pilećeg sira. Nije baš onakav kakav francuski stoji iza, ali to me zanima. Zašto ne napraviti “quickie” francuski juhu od rajčice s roštilja?

Počela sam karameliziranjem luka preko peći, za razliku od moje uobičajene niske i usporene metode peći. I dok ja inače koristim žute ribice, za ovaj je recept podvrgnuta slatkim lukovima da bih receptu dao recept šećera koji biste inače dobili tek nakon dugog vremena kuhanja. Nakon što su lukovi bili lijepi i meki, dodala sam kapljicu sherrya, svježeg timijana i hit bogatog govedinskog zaliha kako bi se stvorili okusi tradicionalne francuske juhe od luka.

Rezultat je bio ukusan, glupavi sendvič koji je pogodio sve moje zahtjeve francuske juhe od luka. Čak i bolje, svi su se spojili za manje od 45 minuta, znatno štedi vrijeme u usporedbi s 72 sata klasičnog receptora. I dok je moj zaručnik u početku bio uglađen koncept “je li juha ili sendvič”, nakon jednog ugriza bio je prodan. (Kao i ja.) U oba slučaja, ovaj srdačan sir na žaru definitivno će biti zimski omiljeni u našoj kući za godine koje dolaze!

Francuski sir od rajčice s roštilja

Izrađuje 2 sendviča

4 žlice neslanog maslaca, podijeljeno
4 šalice s likiranim slatkim lukom (oko 2 funte)
2 žlice suhog sherrya
1/2 šalice bezalkoholne govedine, po mogućnosti domaće
1 svježi svježi timijan, lišće uklonjeno iz stabljike
1 šalica ribanog Gruyere sira
4 debele kriške francuskog ili talijanskog kruha
Koser sol i papar, za okus

Rastopite 2 žlice maslaca u velikom tavu na srednje topline. Dodajte luk i prstohvat soli, i kuhajte, povremeno miješajući, sve dok luk ne počne svijetliti zlatno, oko 10-15 minuta. Nastavite kuhati bez miješanja, sve dok se ne formira smeđa kora. Dodajte kapljicu vode i promiješajte, skidajući fond od dna, dok voda ne isparava. Ponovite ovo dva ili tri puta, sve dok luk nije zlatno smeđa i vrlo nježan.

Ulijte sherry u tavu s lukom i nastavite kuhati dok se potpuno ne isparila. Dodajte govedinu i dušinu u tavu. Povećajte toplinu do srednje visoke razine i kuhajte dok se zaliha ne smanji za pola, oko 3-5 minuta. Začinite velikodušno solju i paprom.

Zagrijte pločicu ili nepakanu tavu na srednjoj vrućini. Prebacite preostale 2 žlice maslaca na jednu stranu svake od kruha. Stavite dva komada kruha, maslac dolje, na tava. Dodajte pregršt gruyere, a slijedi velikodušan hrpa mješavine luk (može biti malo neuredan, na dobar način). Vrh s preostalim kriške kruha, stavite maslac prema gore, i kuhajte, okrećući jednom, sve dok se ne otopi sir i svaka strana je zlatno smeđa.

Napomena:

Ovaj sendvič također je jako dobro služio otvorenom licu, koji zadovoljava moj “idealan” omjer 1: 1: 1.

Povezano: Kako napraviti francusku juhu od lukova

(Slike: Nealey Dozier)