Recept: crveni, bijeli i plavi Jello plijesni

(Slika: Joe Lingeman)

Ako se osjećate patriotskim, postoji mnogo crvenih, bijelih i plavih jello plišanih recepata vani, ali kladionica je da većina počinje s kutijama s okusom želatine. Idemo za ukusniju inačicu, zar ne? Jedan s pravim voćnim sokom i puno svježeg voća suspendiranog u slojevima, bez umjetnih boja.

Ovaj desert je prilično showstopper – posebno za djecu. Osim toga, tko ne voli slatkasti crveni sloj ispunjen jagodama, kremast vanilije srednji sloj koji ima okus malo poput šlagog vrhnja, a tamnoplavi sloj prepun plave borovnice? Imajući sve to u jednom komadu je najbolji dio. Ne samo da ćete dobiti nevjerojatan, zadovoljavajući osjećaj dok ulažete u tri prekrasna sloja, ali i vaši ukusni okusi (i gosti!) Također će vam zahvaliti.

Vrijeme, vrijeme, vrijeme

Na taj način neka je dobiti neki ravno razgovor s puta: gelatin plijesni nisu teško. U osnovi samo šišate želatinu, šećer i sok i ostavite hladnjak da sve podesi. Nezadovoljavajući dio dolazi u igru ​​kad želite slojeviti – naročito slojeve s voćem suspendiranim unutra. Želite da svaki sloj bude postavljen tako da sljedeći sloj ne ulazi u nju, ali nije previše podešen da se neće držati zajedno.

Čitaj više: Kako napraviti slojeviti Jello plijesni

Ako ste još uvijek nervozni, nemojte se smijati! U osnovi sam sve odredio da bude što učinkovitiji. Možda se pitate zašto neki slojevi ulaze u hladnjak dok neki sjedaju na sobnoj temperaturi, ali samo pazite da postavite mjerače vremena i to će sve raditi na kraju. Zapravo, preporučujem vam da ispišete recept i zapišite vrijeme početka pokraj svakog koraka tako da pratite sve ukoliko zaboravite postaviti timer.

Ovo je izvrstan desert za proizvodnju jer je potrebno nekoliko sati zaustavljanja i odlaska kako bi došli do konačnog proizvoda. Dajte je dan prije kako biste mu dali dovoljno vremena za postavljanje i spremite dan kada ćete ga poslužiti za druge poslove kuhanja.

(Slika: Joe Lingeman)

Crveni, bijeli i plavi Jello plijesni

Poslužuje 10 do 12

Za crveni sloj:
Sprej za kuhanje

2 šalice koktela sok od brusnice, podijeljene

2 (1/4 unca) paketi aromatizirani praškasta želatina

1/4 šalice granuliranog šećera


1 šalicu tanke narezane svježe jagode

Za bijeli sloj:

1 šalica hladne vode

2 (1/4 unca) paketi aromatizirani praškasta želatina

1 šalicu kipuće vode


1 (14 unca) može zasladiti kondenzirano mlijeko


1 žlica ekstrakta vanilije

Za plavi sloj:
2 1/4 šalice 100% sok od borovnice, podijeljeno
2 (1/4 unca) paketi aromatizirani praškasta želatina

1/4 šalice granuliranog šećera


1 šalicu svježih borovnica

Napravite crveni sloj: Obložite Bundt kolač od 10 šalica ili gelatinski kalup s prskanjem za kuhanje; Staviti na stranu.

Stavite 1 šalicu soka od brusnice u srednju posudu (s volumenom od najmanje 4 šalice). Pospite gelatinom i ostavite najmanje 5 minuta da se želatina cvjeta i apsorbira sok. Stavite preostalih 1 šalicu sok od brusnice i šećer u malu tavu i dovoljno punite na srednje visokoj temperaturi, miješajući kako biste otopili šećer. Ulijte preko želatinske smjese i umotajte dok se želatina potpuno ne otopi.

Rashladiti do zadebljanog, gel-poput, a komad jagode ispuštene unutra ostaje suspendiran u sredini umjesto plutajući, oko 1 sat i 20 minuta (provjerite nakon 1 sat). U međuvremenu, napravite bijeli sloj.

Napravite bijeli sloj: Postavite hladnu vodu u srednju ili veliku posudu. Pospite gelatinom i pustite da sjedite 5 minuta da se želatina cvjeta i apsorbira vodu. Dodajte kipuću vodu i umotajte dok se želatina potpuno ne otopi.

Dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i vaniliju i umutite u kombinaciju. Odvojite na sobnoj temperaturi. Postavite timer za 45 minuta. Kad isključite timer, napravite plavi sloj (ostavite bijeli sloj na sobnoj temperaturi).

Napravite plavi sloj: Stavite 1 1/4 šalice soka borovnice u srednju ili veliku posudu. Pospite gelatinom i pustite da sjedite 5 minuta da se želatina cvjeta i apsorbira sok. Preostalo 1 šalicu sok od borovnice i šećer stavite u malu posudu za kuhanje i zagrijte na srednje visokoj temperaturi, miješajući kako biste otopili šećer. Ulijte preko želatinske smjese i umotajte dok se želatina potpuno ne otopi.

Rashladite smjesu sve dok nije prilično gusta, a unutrašnjost borovine ostaje suspendirana u sredini umjesto da pluta, oko 1 sat i 20 minuta.

Završite crveni sloj: Kada je crveni sloj spreman, nježno savijte u jagode. Žlicu u posudu ili plijesan i širite u ravnomjerni sloj. Rashladite dok ne postignete, ali ne čvrsto, a ipak lagano ljepljive kada dodirnete vrh, oko 15 minuta više.

Završi bijeli sloj: Kad je crveni sloj spreman, prelijte bijeli sloj na sobnoj temperaturi (ponovo namotajte ako se koža stvori) preko crvenog sloja. Vratite se u hladnjak i ohladite dok ne postignete, ali ne čvrsto i još malo ljepljive kada dodirnete vrh, oko 45 minuta.

Završite plavi sloj: Kada je plavi sloj spreman, lagano ga prekrijte u borovnice. Žlica u tavu ili plijesan na vrhu bijelog sloja. Rashladite do postavljanja, najmanje 4 sata, ali poželjno preko noći. Nemojte se razbacivati ​​dok ne budete spremni služiti.

Poništi i služi: Da biste uklonili želatinu iz kalupa, pažljivo okrenite kalup na ploču za posluživanje i ostavite jello lagano pasti s kalupa na ploču. To će trajati 2 do 3 minute. (Ako ne izađe, napunite sudoper ili veliki, široki lonac – širi od vašeg plijesni – s toplom vodom iz slavine, pustite vanjštinu kalupa u vodu 10 sekundi, izvadite iz vode i osušite van plijesni i iskočite na posluživač.) Izrežite na kriške i poslužite.

Recipe Notes

  • Naprijed: Preporučljivo je da želatinozni kalup od 1 do 2 dana naprijed. Držite se u hladnjaku u kalupu i samo pustite kada ste spremni za posluživanje.
  • Skladištenje: Ostaci se mogu pohraniti u hermetični spremnik u hladnjaku do 5 dana.