Recept: Crveni bijeli grah s zelenim i jaja

(Slika: Maria Siriano)

Znaš one skromne limenke bijelih grašaka koje ste sakrili u spremištu? Vrijeme je da ih kopaju i čuvaju na palubi. Oni su okosnica ovog zdravih zelenila i graha hash. Dajte sebi 20 minuta (možda manje!), A vi ćete se uvlačiti u kremasti, mjehurićasti grah koji se baci u hrpu vunene limunske zelje. Poprilično je s jaješkom jajaškom žumanjkom i pripremite se da se osjećate kao pravi večernji superheroj.

Grah su bolji kad se začini s Za’atom

Na vlastitom bijelom grahu su prilično blagi, ali ih bacaju s nekoliko sprinkles od zaatar iz ormarića za začin i odjednom su dobili aromatični pick-me-up. Za’atar je bliskoistočna mješavina začinjena sa suhim timijanjem, slanom limunom i sjemenkama sezama. Vjerojatno ste upoznati sa svakim pojedinačno, ali ih pomiješati i pridonijeti biljnom, okusu s okusom s dodatnim mrvicama iz sjemena sezama. Završite jelo ispresijecem limuna, što još više ukazuje na mješavinu začina.

Čitaj više: Z Je za chickpeas Ljubav Za’atar

(Slika: Maria Siriano)

Odaberite svoje zelje

Dok se ovaj recept naslanja na svježe i zemljane švicarske bobice, upravo o bilo kojoj vrsti lisnato zeleno će raditi ovdje. Žudite obrok s više boja? Isključite zelene listove od hrbata za njihovu dugu. Želite li preskočiti čokoladu uopće? Umjesto toga upotrijebite bujnu kelju, senf ili rižinu (samo planirate produžiti vrijeme kuhanja za nekoliko minuta) ili zamijenite špinatom ili ruculjom za brzo kuhanje.

Napravite lakše uzgojeno jaje: Kako pušiti jaja u mikrovalnoj pećnici


Crveni bijeli grah s zelenim i jaja

Poslužuje 4

 • 3 žlice

  maslinovo ulje, podijeljeno

 • 1

  (15 unca) može konzervirati grah, isušiti i ispirati

 • 1 čajna žličica

  koserska sol, podijeljena

 • 2 žličice

  za’atar, podijeljen

 • 1

  srednja hrpa Švicarski grumen (oko 10 unci), stabljike se uklanjaju i ostavlja tanko rezano

 • 2 klinčić

  češnjak, mljeveno

 • 1/4 čajna žličica

  crvene paprike pahuljice, plus više za posluživanje

 • 1 žlica

  svježe stisnutu limunovom soku

 • 4

  velika jaja, uvučena

Zagrijte 2 žlice ulja u velikom tavu na srednje visokoj vatri dok ne treperite. Dodajte grah, širite u ravnomjerni sloj i kuhajte neporemećeno dok se grah ne lagano smrdi na dnu, 2 do 4 minute. Dodajte 1/2 čajnu žličicu soli i 1 žličicu čaša, i promiješajte da se kombinirate. Ponovno iscijedite grah i kuhajte, miješajući prema potrebi, sve dok zlatno-smeđe i blistered na sve strane, 3 do 5 minuta više.

Dodajte preostalu 1 žlicu ulja u posudu. Dodajte bjeloglavi ostatak 1/2 čajne žličice soli, preostali 1 čajna žličica za’atar, češnjak i pahuljice crvenog papra. Kuhajte, povremeno povremeno miješajte, dok se bjelilo ne urne, 3 do 5 minuta. Uklonite posudu s vrućine, dodajte sok od limuna i bacajte ih da se kombiniraju.

Podijelite grah i zelje u 4 zdjele, a vrh svake s jajima u šljivu i više pahuljica crvenog papra. Poslužite toplo.

Recipe Notes

Skladištenje: Preostali grah i bobica mogu se čuvati u pokrivenom spremniku u hladnjaku do 4 dana.