Recept: Bubble and Cqueak

(Slika: Michelle Peters-Jones)

Bubble and cqueak, s njegovim cutesy ime, je klasični britanski dan-nakon-odmor jelo. Nevjerojatno je svestran, jer možete baciti ostatak povrća ili pire krumpir u ovaj utješni recept – savršen za opuštajući obrok nakon napornog zahvalnosti.

(Slika: Michelle Peters-Jones)

Podrijetlo ove jelo nepoznato je, ali je čvrsto utemeljeno u britanskim kulinarskim tradicijama. Uobičajeno je da se ostavi ostatke nakon večere u nedjelju, ili velikog odmora poput Božića, mjehurića i cviljenja, suštinski britanski i čini obilnu doručak, ručak ili čak brzi tjedan objed.

Neobičan naziv vjerojatno proizlazi iz šampanjac i šaljivih zvukova koje jelo čini tijekom kuhanja. Ovo jelo ima divno samo po sebi, ali ja sam ga poslužila i prženim jajašima, kobasicama i domaćim pletenim grahom u engleskom stilu, za savršeni obrok nakon odmora.

Jedan od razloga što je ta jelo toliko popularna je zbog svoje svestranosti. Sve zemlje u Velikoj Britaniji imaju verziju ovog klasičnog. U Irskoj, colcannon je slična jela s kupusom, keljom i krumpirom, dok je u Škotskoj divan naziv “rumbledethumps”, koji također uključuje sir. Također možete dodati slaninu da biste jelo dodali izuzetno okusan okus ili zamijenili polovicu krumpira sa slatkim krumpirom ili sjemenkama za neobičnu, slatku i slana jela.

(Slika: Michelle Peters-Jones)

Bubble i Squeak

Poslužuje 4 do 6

 • 1 žlica

  maslac

 • 1 do 2 žlice

  canola ulje

 • 1/2

  medeni luk, finom kockom

 • 1/2 kupa

  isjeckan, kuhani prokulica

 • 1/2 kupa

  isjeckan, kuhani kupus (po izboru)

 • 1/2 kupa

  ribani mrkva (može se kuhati ili sirovo)

 • 2 šalice

  ostatak pire krumpira

 • Sol i papar ukusan

 • Pržena jaja, služiti (po izboru)

Nježno zagrijte maslac i ulje u široku, plitku tavu na srednjoj vrućini i dodajte luk. Kuhajte pet minuta, sve dok se smjesa ne omekša.

Pojačajte toplinu na srednje visoki, dodajte isjeckane šljive, kupus (ako koristite) i mrkve. Posolite malo slanom i paprom. Kuhajte pet minuta, dok se povrće ne počne bojati.

Dodajte pire krumpir u tavu i dobro promiješajte, dok se povrće i krumpir dobro ne kombiniraju. Ponovno se okusite.

Pritisnite na tavu i pržite pet do sedam minuta, sve dok dno bude lagano usrano i svjež. Rizlirajte malo ulja oko rubova ako smjesa izgleda da se isušuje. Mješavina krumpira treba početi izrađivati ​​zvukove zvuka u ovom trenutku.

Koristeći poklopac tava, okrenite mjehurić i cvrčate u poklopac, a zatim povucite natrag u tavu kako biste kuhali drugu stranu. Kuhajte još pet do sedam minuta. Poslužite rezati u klinove i na vrhu s prženim jajašima, ako to želite.

Recipe Notes

Možete koristiti gotovo sva ostala povrća kako biste stvorili mjehurić i cviljenje. Parsnips, grašak, slatki krumpir, škrgulja i repa zaslužni su izvrsni nadomjestak.

Također možete dodati slaninu na ovu posudu. Najprije kuhati slaninu u tavi, a zatim izvadite iz tavu, iscijedite i nasjeckajte. Dodajte žlicu maslaca u salatu slanine u tavi i nastavite kako je opisano, miješajući u sjeckanom slaninu s krumpirom.