Recept: Bijela grah i slanina

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Prije nekoliko tjedana pomogao sam prijatelju Tricia baciti swap juhu – moje prvo iskustvo s ovom vrlo praktičnom stranom. Došla sam sa četirima novim posudama od juhe – poklon u hladnim danima u siječnju!

Evo priče o jednoj od tih juha: bijeli grah i zdjelu sa slaninom, potaknute šunkom i crvenom paprom, i malo od svega što čini juhu dobro: kremasto, bujno, bujno, bogato ukusnim bijelim grahom i šunka. To je savršena zimska juha, sve u jednom loncu.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Središnja ideja zamjene juhe je donijeti omiljenu juhu koju ćete podijeliti s drugima, i zamijeniti svoje posude ili kontejnere juhe za druge. Svatko odlazi s istom količinom juhe koju su donijeli, ali puno više raznolikosti.

Imao sam nekoliko ukusnih posuda od juhe natrag kući sa mnom, a vrijeme je bilo dobro – sutradan se naš suprug i ja spustili s gripe. Izvukli smo iz kreveta u potrazi za hranom te večeri, a prva juha koju smo otvorili bio je to bijeli grah i slanina.

Carmenove posude juhe na zamjenu.

(Slika: Christopher Keels Photography)

Zagrijala sam juhu na štednjaku i polagano smo ga slagali, zamotanoj u deke s Kleenexom blizu ruke. Juha je bila bogata i svilenkasta, s dubokom uživanjem koja proizlazi iz pršute kosti i dugog šišanja, a bila je puna prepunog kremastog, hranjivog graha. Jeli smo tu juhu, zagristi se nakon ugriza i osjetio prilično čaroban sjaj. To nas je obnovilo na bolje mjesto u životu – i morao sam dobiti recept.

Ova čarobna juha dovedena je u juhu swap Carmen Keels, rođak Chris, Tricia muž. Carmen zapravo živi u New Yorku i bio je u državi Ohio za blagdane – sretni smo! Drago mi je što podijeliti recept i inspiraciju koja je iza toga.

Carmen, s lijeve strane, s Tricijom, zagrijavši juhu na zamjenu juhe.

(Slika: Christopher Keels Photography)

Carmenova juha nadahnuća

“Nadahnuće”, rekla mi je, “bio je mojom ocu slaninu od jabuke i pretjerano obilje božićnih šunki! Prvo smo imali šunke godinama za Božić. Bio je to neka vrsta štovanja mojoj baki koja je umrla nedavno je moja mama pečila pršut, napravila odrezak krumpira, zelenog graha, pa čak i narančasti Jell-O s mrkvom i ananasom, a istina je bila da je baka uvijek napravila taj obrok za Božić i Uskrs.

“Slanina je još jedna priča: u mirovini otac je počeo pušiti vlastiti slaninu, pušio je s javorom za Božić, a nakon kuhanja ostao je tek malo, pa kad je vrijeme da se juha, koristili smo kost iz šunke i ostatak slanine za juhu. ”

Njezin izvorni recept pozivao je na pršutu kost i neke od onog posebnog slanine javorova. Ali teško je pronaći kost prskutice, objasnila je: “Sada znam kako je teško naći običnu šunku bez kuhanja cijelog pršuta, tako da zalijevam juhu sa šunkom šunkom, što sam također učinio prije „.

I nije svatko imao pristup javorovoj slanoj bazi, tako da sam dodao opciju kuhanja redovitih debelih slanina sa žlicom javorovog sirupa, koji posuđuje malu notu slatke i pomaže prijelazu slanine.

(Slika vjerovanja: Faith Durand)

Testerove bilješke

Napravio sam tu juhu kako bih ispitao i pogodio svaku bilješku koju sam sjetio iz Carmenovog čarobno restauratorskog vrča juhe od swap-a. Čvršći je nego što se pojavljuje na ovim fotografijama, s lijepim tijelom od čistog graha. Ima svilenkastost koja doista dolazi samo od šunke kostiju ili šunke, i čajeva ukusnog okusa. To je savršena srdačna juha za siječanj.

Jedna stvar koja se razlikuje od ove juhe: obično bih kuhala grah s aromama i slaninom. No, razdvajanje procesa kuhanja između dva lonca ima smisla ovdje, jer ona prekida vrijeme. Zrno možete kuhati zasebno dok sjeckate povrće, kuhanje slanine i prženje aromata. Također daje juhu od chuunera, s više diskretnih komada povrća. Na vama je ipak; ako imate vremena, a volite prljaviti samo jedan lonac, sve možete kuhati zajedno. Jednostavno dodajte grah, juhu i šunke nakon što su slanina i aromati spremni, i kuhajte dok se grah kremasti. – Vjera

Carmenova bijela graška i juha od paprene jabuke

Poslužuje 8

 • 1 funta

  suhog bijelog graha, poput mornarice ili Velikog sjevera

 • 1

  šunke i šunke

 • 8 šalice

  sirovi natrij piletina ili juha

 • 7 unci

  debelog sjeckanog javorovog slanina (4 do 5 kriški), kockice *

 • 1

  luk, kockice

 • 1

  crvena paprika, kockica

 • 2

  mrkve, kockice

 • 2

  celerne stabljike, kockice

 • 4 klinčić

  češnjak, mljeveno

 • Sol i papar, za okus

 • 3 unci

  šunke, kockice (oko 1/2 šalice)

 • 4 proizlazi

  timijan

 • 1/2

  limun, zested i juiced

 • Svježi peršin, sjeckani

Pokrijte grah vodom u velikom loncu i namočite preko noći. Ispustite vodu. (Ako zaboravite namočiti grah, brzo se namočite s njima u sat prije kuhanja.)

Dodajte svinuti šunke i piletinu i ponesite kuhati. Spustite na vatru i djelomično pokrijte. Kuhajte 1 do 2 sata ili dok se grah ne natječe. Uklonite svinuti štih.

Dok grah kuhati polako kuhati slaninu u 5-kvart ili većoj nizozemskoj peći na srednje topline za 7 do 10 minuta ili dok masnoće ispada i slanina je hrskav. Gurajte slaninu na stranu i dodajte luk, crveni papar, mrkve, celer i češnjak. Posipajte vrlo lagano solom i pecite 10 minuta ili dok ne postane mekana. Dodajte pršut i kakvoću od kockice. Ako grah nije još spreman, uklonite slaninu i aromatsku smjesu od vrućine dok ne budu.

Kada su grah mekani, kaša ili pire oko 2 šalice graha, onda dodajte u lonac sa slaninom i aromama. Prelijte u ostatku bujona i graha i ponesite na pirjati. Smanjite toplinu i kuhajte najmanje 15 minuta, ali idealno mnogo duže tako da okusi imaju vremena miješati. Dodajte limunov sok, sok i sitno nasjeckani peršin na okus.

Ohlađena juha samo se poboljšava nakon noći u hladnjaku. Zadržat će se u hladnjaku do 5 dana i dobro se smrzava.

Recipe Notes

Maple Bacon Substitute: Ako nemate slaninu javorova, dodajte 1 žlicu javorovog sirupa na slaninu, kako se to čini.

Oprez: U ovom receptu ima prilično malo soli, između šunke šunke, pršuta s kockicama i slanine. Tako okusite kao i vi i ne dodajte značajnu sol do kraja kuhanja, nakon što ste kušali gotovu juhu.

Alternativne metode kuhanja: Ova juha je još bolje kad se polako kuha tijekom cijelog dana. Dodajte kuhane grahove i pržene aromatike i slaninu u spor kuhalo i kuhajte na niskoj temperaturi do 8 sati. Ili kuhajte na pećnici 275 ° F nekoliko sati.

Prečaci za recept: Ovaj recept se može napraviti sa konzerviranim grahom i bez šanka, ali ćete primijetiti razliku. “Pobrinite se da se ne kušate na slaninu i zaista vrijedi dodatni put do mesara za tu kost”, kaže Carmen. Sok od limuna, zest i peršin ne smijete propustiti jer daju prekrasnu sjajnu juhu.