Recept: Avokado i jaja doručak pizza

(Slika: Anjali Prasertong)

Avokado. Pečena jaja. Tijesto za pizzu. Vjerojatno ne moram reći da kombinacijom tri najveće svjetske hrane daje vam jedan dobar doručak: topli krug žvakavog kora na vrhu s sjajnim, aviljonom avantura s cilindrom,.

(Slika: Anjali Prasertong)

Uvijek sam pojela doručak, ali mnogo sam godina bio na žitaricama s mlijekom ili tostom s maslacem i marmeladom – jednostavnim, ugljikohidratnim obrocima koji su me obično ostavili gladnima nekoliko sati kasnije. Moje su se navike mijenjale, a sada moj doručak uvijek uključuje pomaganje proteina i masti zajedno s mojim ugljikohidratima, što mi pomaže da me zadovolji do ručka. Avokado i jaja često se pojavljuju, ali obično na istoj ploči. To je ono što čini ovaj recept posebnim.

(Slika: Anjali Prasertong)

U ovoj pripremi, pizza tijesto je kuhano kao flatbread ili pita, položi na vruće tava dok ne mjehurića i smeđe na jednoj strani, a zatim prebacili na smeđe drugu stranu prije nego što je na vrhu. Pizza snobovi će reći da ovo nije prava pizza. To je u redu – proslijedite mi avokado i ne-pizze za jaje. Ja ću ih jesti.

Naravno, to znači da možete preuzeti prečicu i upotrijebiti pita ili flatbread za trgovinu za prepun doručak u tjednu. Ali oduprijeti se iskušenju da upotrijebite guacamole kupljene u trgovini umjesto mješavine avokada. Potrebno je samo nekoliko minuta da se skuhati zajedno i tako je dobro da ćete biti u iskušenju da odbacite ideju pizze u cijelosti i jedite ga iz zdjele žlicom. Što nije nužno najgori ali onda ćete propustiti jaje. I ne želite propustiti jaje.

(Slika: Anjali Prasertong)


Avokado i pizza za doručak u jaja

Poslužuje 4

 • 1

  veliki Hass avokado

 • 1 žlica

  sitno sjeckani korijandar

 • 1 1/2 žličice

  sok od limete

 • 1/8 čajna žličica

  sol

 • 1/2 funta

  tijesto za pizzu, domaći ili kupljenih u trgovini (pogledajte Napomena o recepturi)

 • 4

  velika jaja

 • 1 žlica

  biljno ulje

 • Hot umak, za posluživanje (izborno)

Izrežite avokado na polovinu duljine, izvadite jama i, s velikom žlicom, ljuštite meso u srednju zdjelu. Dodajte cilantro, sok od limete i sol. Mash s vilicom dok glatka, s nekoliko komada avokada. Okusite i prilagodite začin. (Ovisno o veličini vašeg avokada, možda ćete trebati više soli ili sokova od limete.) Odvojite.

Podijelite tijesto u 4 jednaka dijela. Na dobro obloženoj ploči za rezanje namotajte svaki komad u tanki 6-inčni krug. (Ako se tijesto neprestano vraća dok ga zavrtite, neka ostane nekoliko minuta kako bi opustila gluten i pokušajte ponovo.)

Zagrijati dobro začinjeno tava od lijevanog željeza (vidi Recept Naputak) tijekom srednje visoke topline do vrlo vruće. Stavite jedan od kolača tijesta u sredinu tava. Kuhajte 1 do 2 minute dok donji dio ne zaspi i gornja površina bude šamponirana. Flip i kuhati drugu stranu dok ne smeđe, pritiskom pomoću lopatice ako se tijesto popne s dna posude. Može se spaliti na mjestima, što je u redu. Prijelaz na tanjur i ponoviti s preostalim kruhima tijesta.

Spreadjte 1/4 mješavine avokada na svaki kuhani komad tijesta.

Zagrijte ulje u tavi na srednje topline. (Ako koristite istu tavu koju ste koristili za tijesto, najprije pustite da se lagano ohladi i očistite svu goru brašnu koja bi se mogla pridržavati.) Pržite jaja na željenu doneness i stavite svaku na vrhu pizze. Poslužite odmah, sa ili bez kišice od vrućeg umaka.

Recipe Notes

Ako nemate tanjur od lijevanog željeza, možete upotrijebiti tavu od nehrđajućeg čelika. Filmite posudu s vrlo laganim slojem ulja prije kuhanja pizze.

Pola kilograma pizza tijesta je oko pola od standardnog pasta tijesta recept, ili pola serije dućana kupljenih u trgovini. Za ovaj recept koristio sam polovicu brašna od cjelovitog pšeničnog brašna, pola namirnica od brašna u svom tijestu.

Pizzeri se mogu kuhati do 1 dan unaprijed i pohraniti u hermetičan spremnik. (To će biti mekše nego kada je svježe napravljeno.) Toplo u pećnici ili na tavi prije dodavanja preljeva.

Za brzi doručak se umjesto pizze može koristiti zamotan peciva ili pita. Topli kruh prije dodavanja preljeva.

Ovaj je recept izvorno objavljen u ožujku 2013.