Pregled recepata: kavijar od pepelog jajeta dobre hrane

Čuli smo opis ovog recepta o epizodi Good Food prije nekoliko tjedana i znali smo da ćemo morati iskušati. Ne samo da je “kavijar” od patlidžana zvučalo kao savršeno predjelo večere, ali to bi bio sjajan način da upotrijebimo sve kružne purpurne globuse koje ne možemo oduprijeti branju na tržištu poljoprivrednika!

Ovaj recept dolazi od nitko osim Amelie Saltsman, autorice Kuharica tržišta seljaka Santa Monica i jedna od naših omiljenih likova hrane:

• Kavijar s pecivom od jajeta u listi od bosiljka iz dobre hrane

Ne, ne postoji stvarni riblji kavijar! Zapravo, ako slijedite recept, to je posve veganska. Pečena patlidžana fino usitnjena i pomiješana s češnjakom, peršinom, kaprima i drugim ukusnim jelima. Žlicu malo od rezultirajuće mješavine u listu bazilika, zalijte ga i popi u usta.

Postoje dvije stvari o ovom receptu koje smo našli genijalno. Prvo je da izrezete proreze u debele kriške patlidžana prije nego što ih pečete i umetnite male mrlje češnjaka. Patlidžanice dobivaju okus češnjaka dok kuha, a sam češnjak kuha bez opasnosti da se spali u pećnici. Cijelo posudje završava s toplom slatkom češnjakom.

Drugo je ideja zamatanja mješavine u onim listovima bosiljka. Svakako, možete samo isjeckati bosiljak i promiješati ga u salatu zajedno sa svime ostalom, ali postoji nešto o tome da ga zapravo zamotate u sam leaf koji je savršen. Volimo prilično lagano namakanje bosiljka u usta dok se ugrijemo, a okus pustog slatkiša slijedi slatki patlidzan.

Napravili smo samo nekoliko promjena u izvornom receptu. Utvrđeno je da patlidžan nanosi vrlo brzo apsorbiranje ulja, pa je umjesto da se ulje izravno savija na patlidzan, koristili četkicu za kolače kako bismo obrijati ulje s obje strane. Također smo ostali bez kapara, pa smo zamijenili pola šalice labavo pakiranog parmezanskog sira kako bi dobili sličan okus slankastog okusa.

Ako ovo služiš za zabavu, mogli biste unaprijed zamotati malo bozicica. No, također nam se sviđa ideja postavljanja staklenke bosiljka pored zdjele kavijusa od patlidžana i upućivanjem goste o tome kako odgurnuti list i dodati samljevu jabukovača. Ova jela od patlidžana također bi bila izvrsna za krekere ili se raširi na bruschetta.

Ovaj će recept zasigurno ostati u rotaciji našeg predjela. Pokušati!

Povezano: Dobro pitanje: Zašto je moje pržena pepela bitter?

(Slike: Emma Christensen za Kitchn)