Pomaže li prženje smeđe riže?

(Slika: Kelli Foster)

Smeđa riža idealna je bočna jela za pržene krumpiriće, currye i samo o svakom rezu mesa. Veliki nedostatak je, međutim, dugotrajno 45-minutno vrijeme kuhanja, pogotovo ako pokušavate brzo večerati na stolu.

Nedavno sam naišao na savjet koji je spomenuo da namakanje smeđe riže može smanjiti vrijeme kuhanja za više od polovice. Razgovarajte o mješalici za vrijeme dvorane! Očito sam morao testirati ovaj savjet za sebe.

Izvorni Savjet

Izvorni tip dolazi od Marion Burros u članku iz 1991 New York Times. Predlaže namakanje smeđe riže u omjeru voda-riža od dva do jedan, a zatim ga držati u pokrivenom loncu u hladnjaku oko šest sati ili preko noći. Za kuhanje riže, pustite da se voda kuha, pokrijte i pirjati oko 20 minuta (o tome koliko dugo bijela riža obično traje), dok se voda ne apsorbira i riža bude natopljena.

→ Pročitajte izvorni savjet: jesti dobro na The New York Times

(Slika: Kelli Foster)

Metoda ispitivanja

Kao što je sugerirao izvorni savjet, kombinirao sam omjer vode s dvije smeđe riže (dvije šalice vode i jednu šalicu riže) u tavi, pokrio ih poklopcem i stavio u hladnjak za osam sati.

Nakon toga sam izvadio posudu iz hladnjaka i prebacio ga na pećnicu. Kuhati rižu, dovukla sam vodu do kuhanja, zatim smanjila toplinu, pokrila lonac i pustila rižu na rižu.

(Slika: Kelli Foster)

Rezultati

Bio sam posve iznenađen kad je voda apsorbirana, a riža je bila potpuno kuhana i savršeno nježna za samo 20 minuta. (Sam postavio svoj kuhinjski timer za 20 minuta pravo kad sam uključio peći i riža je zapravo učinio oko minutu prije nego što je timer otišao.)

Pa, da, namakanje smeđe riže doista pomaže da kuhati brže. Dodavanje ovog jednog dodatnog koraka namakanja rezultira vrijeme kuhanja za smeđu rižu za više od polovice.

Presuda: Ovo je napetost za um!

(Slika: Kelli Foster)

Završne bilješke

Iskorištavanje ovog tipa zahtijeva malo predodžbu i planiranje, ali ne i puno dodatnog posla. To zahtijeva od vas da počnete nalijevati rižu noću, ako namjeravate kuhati ujutro, ili početi namočiti prije odlaska na posao ako namjeravate kuhati u večernjim satima. Ipak, ionako ćete morati mjeriti smeđu rižu i vodu, pa zašto to ranije ne radite tako da brže možete večerati na stolu?

Jeste li ikad pokušali namočiti smeđu rižu prije kuhanja?