Pokušao sam 10 umaka od marinara, a sad ovo je jedino koje ću kupiti

Prije nekoliko godina odlučio sam započeti dugotrajni proces postaje talijanski državljanin. Nekoliko godina kasnije sjela sam na agresivno tvrdoj stolici u Generalnom konzulatu u Philadelphiji, strpljivo čekajući dok je žena čiji je engleski bolji od mojega talijanskog (i engleskog engleskog jezika) probijao se kroz snop rođenja, smrti i svjedodžbi o braku koji su označavali moje vezu sa svojom domovinom.

Bio sam OK’ed i sljedeći mjesec sam se vratio u Philly, predajući si malenu fotografiju koja me je izgledala kao Jim Hensonov najgluplji Muppet kako bi mogli napraviti talijansku putovnicu. I to je bilo. Nije bilo svečanosti, obećanja vjernosti, ni testamenta o povijesti zemlje ili običajima. U najmanju ruku, očekivao sam da ću morati podijeliti najbolji recept moje obitelji za umak marinara.

Ponosim se znajući kako napraviti dobar umak i poznato je da cijelu subotu provodim iz vlastite bolognese od nule. Ali ima vremena kad to jednostavno nije izvedivo, kao kad posao dobiva lud ili kada je 11.30. i stojim iznad vlastitog sudopera, jedeći vrpce svježeg fettuccine ravno iz pakiranja. (“Ja sam TANGELA!” Povremeno sam vrišteći za vlastiti odraz, i, da, živim sam, hvala što ste tražili).

Dakle, kupujem mnogo umaka od tjestenine s police – i iskreno je samo jedna marka koju stavljam u košaricu. Prošlog vikenda, moj dečko Jeff (znam, iznenađen sam kao i ti) i odlučio sam da ćemo svoja sjećanja probati s testom okusa nekih od najpopularnijih umaka, samo da bismo bili sigurni da smo i dalje na našem vrhunskom izboru.

Ušli smo u uzorke od 10 marinara umaka u ramekine, a zatim u svaku stavili gnocchi, poput fonduea u kuci Chef Boyardee. Napisali smo i uspoređivali vlastite bilješke i odlučili da je većina njih okusila … kao da su izašli iz staklenki. To ne znači da su loši; Newman’s Own i Bertolli oba će napraviti odlične baze za dodavanje vlastite smjese začina.

(Slika: Amazon)

Nakon što smo završili gnocchi i spustili naše vilice, bili smo u potpunom suglasju: Ništa se ne približava Raoovim. Ima takav izraziti, gotovo masijski okus i volimo ga koliko za to ne okus kao što to čini. Neki od velikih marki imaju pretjerano kolač, kiseli okus ili su prevarili rajčicu previše začina. Jeff ih uspoređuje s epizodom Andy Griffith Show gdje Andy jede tri spagettna večera natrag na leđa, a sva tri domaća kuhara priznaju da je tajni sastojak bio oregan. “Stvarno se zalažu za oreganu”, rekao je Jeff, između nepopustljivih zaliha.

Kupi: Rao’s domaći marinac umak, 8,50 dolara za 24 unca

Ali Rao’s domaća marinirana umak je savršenstvo. Oboje smo se zapitali što im je dao bogat okus i, nakon čitanja svojih osam sastojaka (cijele oguljene rajčice, maslinovo ulje, svježi luk, sol, svježeg češnjaka, svježeg bosiljka, crnog papra i suhe oregane), još uvijek nismo Naravno. Postoji neka vrsta čarobnjaštva na bazi marinara? – ide tamo. Sadrži značajno više masnoća po 1/2 šalice nego druge marke koje smo pokušali, vjerojatno zbog tog maslinovog ulja, ali vrijedi svaki gram. (Rao’s ima 8 grama, a sve ostale marke imaju manje od 3,5 grama).

Zabavna činjenica: Rao je također omiljena marinara urednika Kitchna! To je naš najveći 100 popis prehrambenih namirnica u našem Kitchn 100 program.

Jedini drugi nedostatak je trošak. U mojem lokalnom supermarketu, šalica od Rao’s od 15,5 unci iznosi 6,99 dolara, dok je drugi najskuplji brand (Buitoni refrigerated marinara) bio 4,19 dolara. Svi ostali 24-ish-junci bili su tri dolara ili manje. Ali – ali – ovo je legit restoran-kvalitetan umak. Ako ga pristupite iz tog kuta, onda je 6,99 HRK (ili 8,29 USD za veći, 24-ounski jar na AmazonFreshu) i dalje novac štedi. (Da, rado bih vam pomogao da opravdate troškove bilo koje kupovine namirnica).

Rao’s je tako dobar, to je napravio mene razmislite poliranje moj recept za neko vrijeme. Sada kad znam da će me konzulat ne kvizirati na to, možda i ja.

Koja je vaša marka za marinara?