Pivo s večerom: Osnove sparivanja pivskih i hrane pivskih sesija

Vjerojatno ćemo uhvatiti nekakvu toplinu da to kažemo, ali smatramo da je beskrajno lakše parirati hranu s pivom nego s vinom. Između prženog mlijeka i biljnih hmelja, zanatske pile imaju toliko mnogo nijansi okusa koji izgleda kao da je potrebno nešto tamo gdje se možete složiti sa svojom večerom. Evo gdje početi!

Prvo pravilo uparivanja piva i hrane je da sve ide. Ozbiljno! Ako ste raspoloženi za jak, ali želite i roštiljati neke ribe, nema pravila koja kažu da to ne možete učiniti. U svim mojim godinama pijenja piva, nisam se jednom susrela s uparivanjem nije raditi. Neki su parovi bolji od ostalih, kako bi bili sigurni, ali vaš je okus konačni sudac.

Općenito razmišljamo o uparivanju intenziteta piva s intenzitetom hrane – upaljača piva poput blijedih ales i pilsners s predjela i salata; teže pivo poput štosova s ​​obilnim, bogatim glavnim jelima. Razmislite o glavnim okusima piva (mastrgovina, hrenovke, matice, citrusa, voćnosti itd.) I uparite ih s glavnim okusima u vašem obroku (prženi, začinjeni, ukusni, masti, slatki, itd.).

Ako ste u gubitku, klasični stilovi piva iz određene regije ili zemlje mogu uvijek biti upareni s klasičnim jelima iz te iste zemlje. Na primjer, lageri idu vrlo dobro s srdačnom njemačkom hranom poput kobasica i šlagova. Britanski su štandovi savršeni s bilo kakvom pubu. I belgijska piva može podnijeti gotovo sve!

Postoje neke namirnice koje posebno dobro funkcioniraju s određenim zajedničkim stilovima piva:

Pale Ales – Salate, predjela pred očima, riba i plodovi mora

Indija Pale Ales (IPA) – IPA-e može izdržati malo više bogatstva i okusa. Mogu dobro ići na stvari kao što su izvučeni svinjetina, pizza i pržena piletina, kao i lakše salate i jela od morskih plodova. A ako vam se sviđa toplina, probajte IPA s začinjenom hranom – hoppiness stvarno pumpa češnjak začina!

Hefeweizens i pivske pive – Voćna jela, salate za večere, salate od žitarica i deserti s toplim začinima (češnja, cimet, muškatni oraščić).

Amber Ales – Amberi su dobar pivo srednjeg cestovnog piva i dobro se slažu sa svime: hamburgere, sir na žaru, pečeni pile, juhe i rakije

Stouts i Porters – Roštilj, šuškanje, pečena jela – bilo kakva jela od mesa. Također bogati deserti s čokoladnim i espresso okusima.

Koji su neki od vaših omiljenih pivskih piva i hrane?

Povezano: Označavanje piva: Što znači “carski”?

(Izvorno objavljen 20. travnja 2010.)

(Slika: član Flickra James Cridland licenciran pod Creative Commons)