Piletina još uvijek ružičasta nakon kuhanja? Nemojte paničariti

Evo situacije: vaš termometar čita 165 °, ali taj meso još uvijek izgleda prilično ružno. Što radiš? Prema USDA, izgled može biti obmanjujući.

Salmonella je još uvijek vrlo stvarna zabrinutost kada se radi o kuhanju piletine, puretine i druge peradi. Ponovno se u našim glavama pokuca u to da se perad može jesti samo kad mu sokovi budu bistri, kada meso više nije ružičasto i kad se registrira najmanje 165 ° u najdebljnijem dijelu bedra.

Ali od tih, samo temperatura je pravi pokazatelj potpuno kuhane piletine. USDA kaže da sve dok svi dijelovi piletine dosegnu minimalnu unutarnju temperaturu od 165 °, sigurno je jesti. Boja ne ukazuje na doneness.

USDA dalje objašnjava da čak i potpuno kuhana perad ponekad može pokazati ružičastu boju u mesu i sokovima. To se posebno odnosi na mlade piliće čije su kosti i koža još uvijek vrlo propusne. Pigment u koštanoj srži može obojiti okolno tkivo i učiniti da kosti izgledaju vrlo mračno. Hemoglobin u mišićima može isto tako reagirati s zrakom tijekom kuhanja kako bi meso postalo ružičastom bojom čak i nakon kuhanja. Pileća hrana i je li zamrznuta također može utjecati na konačnu boju.

Čak i ako to znate, zapanjujuće je izrezati u piletinu i vidjeti ružičaste. Reprogramiranje automatske povezanosti između ružičaste piletine i nepotpunog pilećeg pita će malo posla.

koje su tvoje misli?

Sigurno rukovanje hranom: boja mesa i peradi iz USDA

Povezano: Mala ružičasta: USDA smanjuje temperaturne smjernice za kuhanje svinjetine

(Slika: Emma Christensen)