Pecite kao britanski: 5 kolača Svaki engleski pekar voli

Victoria Sponge Sendwich Cake

(Slika: Foto: Joe Lingerman, Ilustracija: Kath Nash)

Kolač je ključ britanske duše. Naraštajima nas je utješio kolač, slavimo s kolačem, a mi utješimo i slavimo druge kolačima. Tamo gdje Amerikanci imaju kolače i mlijeko, imamo čaj i krišku kolača. Naši kolači nisu uvijek razrađena performansna umjetnost – za nas su samo okus doma.

Kolača od kave i oraha

(Slika: Foto: Paola Thomas, ilustracija: Kath Nash)

Naša je godina obilježena ciklusom kolača: gustim ukrasnim božićnim kolačem, kolačem Marzipan-y Simnel na uskrsnom, dekadentnom slatkišu voća i vrhnja u ljeto, ekstravagantnim slatkom kolačima za rođendane. Trgovine na policama su složene sa svim vrstama slasnih poslastica, od novitetnih rođendanskih kolača do bradavica i čokoladnih švicarskih peciva. Jedemo – i uživamo – voćne kolače.

I ne jedemo samo kolače – i mi ih ispečemo. Dok ćemo svakako napraviti povremenu tortu, a ponekad i ponekad bjesni egzotično američko carstvo kolača, zastrašujuće nepredvidljiv svijet kruha ili lijepa francuska domena tijesta. Ali kad vam Brit govori da peče, obično možete pretpostaviti da će kolač izaći iz pećnice.

Čokoladni kolač od spužve s Ganache glazura

(Slika: Foto: Paola Thomas, ilustracija: Kath Nash)

Djeca znaju da napadaju kolač od kolača za domaće kruh banane kad se vrate kući iz škole. Zapovijedi dolaze u čaj? Pozdravljamo ih spužvama, svježe napravljeno tog jutra. Domaći kolači se unose u ured, prodaje se u prodaji peći i sezonskim feštama, i naplaćuju zvijezde na zabavama i potlačenjima. Pecimo kolače kako bismo iskoristili sve jednostavne, poštenim sastojcima i jer im je ukus mnogo bolji od pretjerano zasićenih verzija supermarketa, s njihovim neizbježnim podcjenjivanjem kemikalija i razočaranja.

Djeca nauče peći zajedno sa svojim roditeljima i djedovima i baka – kolačima i bajkovitim kolačima, flapjacksom i pekmezom – i onda jednog dana, kod kuće, ili u školi, dobit ćete probati spužvu Victoria. Zato što nakon što ste svladali Victoria spužvu, otvara vam se cijeli svemir britanske pečene kolače.

Ove pet klasičnih britanskih kolača mogu se smatrati varijacijama na osnovnoj recepturi majke. Lagano promijenite udjele i dobivate gušći Madeira kolač; mijenjati arome i imate limun, orah ili čokoladnu spužvu; eksperimentirajte s buttercreams, ganaches i kišice i imate alat set za početak stvaranja vlastite kombinacije okusa.

Jednostavna Madeira torta

(Slika: Foto: Paola Thomas, ilustracija: Kath Nash)

Porijeklo tih kolača izgubljeno je u vremenu – Hannah Glasse je Umjetnost kuhanja napravljena je ravna i jednostavna objavljen 1747. godine daje recept za kolač od pounda koji je pomalo poznat po sastojcima i načinu, no ove su kolače doista uklonjene u vrijeme Victoriana, kada je nova zamršena tradicija poslijepodnevnog čaja odgovarala na izum praška za pecivo.

Ovakvi kolači bi bili služeni stanovnicima Downtown Abbey, svi su mi bili poznati djetinjstveni pratioci tijekom 70-ih i 80-ih, a sve, iako šarmantno retro, i danas se redovito pojavljuju na Instagrama do danas. Brza, jednostavna i svestrana Victoria spužva ikada je kraljica, a časni Madeira i starinski limunski kišica su vrsta kolača koje možete baciti na kišno nedjeljno poslijepodne kako bi oduševili gladne horde tijekom tjedna.

Kolač od limuna

(Slika: Foto: Paola Thomas, ilustracija: Kath Nash)

Više slavenski sloj kolači će se malo više vremena i truda i može biti napravljen za prijatelja rođendan ili druge posebne prigode. Koji god odabrali, imajte na umu da ti kolači ne zahtijevaju nikakvu buku s cjevovodnim vrećama i bojama namirnica. Umjesto toga, to su kuhinjski stolni kolači, namijenjeni dijeljenju s prijateljima i obitelji, preko čaja i živahnog razgovora.

Ili možda najbolje od svega, ušuljajte komad samo za sebe i zavijati se na sofu, s časopisom i krišom neba.

Nabavite Recepti

  • Kolač od limuna
  • Jednostavna Madeira torta
  • Čokoladni kolač od spužve s Ganache glazura
  • Kolača od kave i oraha
  • Victoria Sponge Sendwich Cake