Nije vaš lokalni jarac: Capricho De Cabra

Obično, kada se radi o svježim sirevima, zagovaram kupnju što je više moguće na lokalnoj razini. To ima smisla, jer nešto što je pokvarljivo kao mladog sira samo će imati koristi od toga da se brzo pojede. Sir koji dolazi daleko odvija se s potencijalnim poremećajem ove vremenske linije. Capricho de Cabra je nevjerojatna nova otkrića, jer je pristupačna, lako dostupna, sve više zemlja – i najviše od svega, neće biti loš kao većina svježih kozjih sireva: rok trajanja ovog sira je neobičan.

Ali najvažnije, to je ukusna svježa kvrga, ili bolje, s obzirom na njegovo podrijetlo, Cabra.

Capricho de Cabra je iz Murcie, središta Španjolske proizvodnje kozjeg sira. To je tipičan svježi kozji sir, poput vašeg standardnog francuskog “chevre”, a njezina je tekstura kremasta, meka i šarljiva, baš kao što bi trebalo biti. Okusom, očekujemo izrazito slanu završnicu, ali s cjelokupnim čistim, mliječnim okusom i stvarno lijepim paprike. To je sir koji želite za brz predjelo, prosijan s dobrim maslinovim uljem i okružen maslinama, ili se širi na baguette s medom ili fig jam i brušenje crnog papra. Bilo bi izvrsno u tjestenini, jajima, salatama ili kao ukras na juhu. Doista, to je svježi kozji sir koji je tako ukusan, nisam sklon kupiti bilo što drugo za istu aplikaciju, pogotovo s obzirom na izvrsnu cijenu: 12,99 dolara / lb.

Puno sam razmišljao o tome zašto je ovaj sir tako ukusan, a nakon nekog istraživanja sam došao do zaključaka:

  • Ovo je sir od cheesemaker koji zna što radi. Izrađuje brojne sireve, poput uvijek omiljenog pijanog koza, ili Murcia al Vino, a također i Cabra Romero, još jedan od mojih psa iz go-to-goa.
  • Možda najznačajnije, ovo je sir od mlijeka mazurskih koza, pasmine koja proizvodi sirovo mlijeko. Dok mnogi svježi kravlji sirevi imaju udarac koji se često naziva jednostavno – i prikladno – kao “goaty”, Capricho de Cabra ima blage goaty okus. Ugodno aromatičan, definitivno pristupačan i neupitno ukusan i svestran.
  • Koze koje svoje mlijeko pridonose siru piju na otvorenom, ali nisu slobodne. Budući da su koze zloglasne zbog uznemiravanja kada je u pitanju njihova prehrana – one će jesti sve, koje mogu imati negativan utjecaj na okus mlijeka – kontrolirajući svoj raspon ispaše osigurava reguliraniji mliječni proizvod.
  • Sir je krivudav. Svaka komad od dvije funte dolazi pakiran u hermetički paket koji u suštini zaustavlja proces starenja sira i jamči svježinu. Iako ovakva ambalaža nije uvijek najbolji način za pohranu sireva s koricama – koji zapravo imaju koristi od neke cirkulacije zraka (ili “disanje” u siru) – svježi sir bez hlađenja zapravo preferira ovu metodu pakiranja.
  • Postoji relativno brz put iz Španjolske do distributera na tržištu. Forever Cheese, uvoznik sira, ima visoku stopu preokreta; ništa ne ostaje više od dva tjedna u svom centru za distribuciju. Sir se isporučuje brodom koji ima reguliranija plovila pod kontrolom temperature, od zračne plovidbe. Sve to znači da će sir u svježem i čistom okusu doći do trenutka kad vam dođe.

Ono što je najznačajnije u ovom siru je njegova sposobnost da se družimo mnogo duže vrijeme u hladnjaku od drugih svježih sireva. Možda je zbog nižeg sadržaja vlage u odnosu na ostale svježe sireve ovog stila i visoke gustoće samog prerađevine: sir s fluširnijim, lakšim krastavom je više porastao zbog veće sposobnosti za zrak (trulo tijelo ) kako bi prolazio kroz sir.

Unatoč navedenoj sposobnosti da se družite, nemojte očekivati ​​da se ovaj sir osuši isto dugo. Uz sve načine da ga ugradite u kuhanje i jelo, čekat ćete sljedeću pošiljku prije nego što to saznate.

Pronađi! Capricho de Cabra se može naći u The Greene Grape odredbama u Brooklynu i Whole Foodsu za 12,99 dolara / lb. Ovaj sir ima vrlo široku distribuciju širom zemlje, pa ga tražeći u drugim trgovinama sireva i trgovinama ne bi smjeli biti previše lukav!

Nora Singley je strastveni zaljubljenik u sir, a već neko vrijeme bio je sir i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirovima u New Yorku, gdje nastavlja podučavati klasi sojke za javnost. Trenutno je asistent TV kuhar na The Martha Stewart Showu.

Povezano: Bože najbolje Bud: Pijani sir od koza

(Slike: Nora Singley)