Možete li upotrijebiti ispražnjenu bočicu vode za jednostavno odjeljivanje jaja?

(Slika: Anjali Prasertong)

Neki savjeti za kuhanje su toliko potencijalno puše, prelaze jezične barijere. Takav je slučaj s videom iz Kine koju smo dijelili prije nekoliko godina, što je pokazalo ženu koja koristi praznu plastičnu bocu za vodu kako bi odvojila jaja jasno i brzo. Nema potrebe za engleskim prijevodom. Ovaj trik je izgledao super.

Ali, zapravo radi? U mojoj daljoj potrazi za stavljanjem na web najintrigantnijih savjeta za test, morala sam isprobati ovaj trik za sebe.

Izvorni Savjet

Izvorno smo podijelili videozapis koji pokazuje ovaj savjet 2012. godine:

Sada možete pronaći mnoge videozapise na engleskom jeziku koji pokazuju isti trik pa sam gledao par koji je u pripremi za testiranje ovog savjeta.

Metoda je jednostavna: ispucate jaje u zdjelu, malo iscijedite plastičnu bocu vode i stavite bočicu preko žumanjaka. Kada otpustite prianjanje, žumanjak se usisava, odvajajući se od bijelog. Stisnite žumance u drugu zdjelu i gotovi ste.

(Slika: Anjali Prasertong)

Metoda ispitivanja

Kupila sam svježe jaja i koristila standardnu ​​500 ml plastičnu bočicu za testiranje.

Dvaput sam pokušao trik. Prvi put, žumanjak je usisan brzo i jednostavno, ali puno bjelanjka također je isisan u bocu. Kao što sam pokušao modulirati moj stisak tako da bi neki od bijelaca vratili u zdjelu, žumance se stisnuo natrag i razbio, kao što možete vidjeti na fotografiji iznad.

Po drugi put, odlučio sam da se ne brinem o bijelom, ali kad sam imao žumanjak u bocu, imao sam poteškoće da se stiskam dovoljno čvrsto da zadržim žumance u bocu kako bih je mogao prenijeti. Ja bih pustila bočicu dovoljno da podigne žumance, ali tada bi moj stisak bio malo previše labav i žumanjak bi se ponovno vratio natrag. To se dogodilo oko pet puta prije nego sam je dobio pravedan – naginjući bocu malo nakon što je zgrabio žumance pomogao – i uspješno sam premjestio žumance u drugu zdjelu. (Srećom, nikada nije razbio čak ni nakon svih onih izlazaka i izlazaka iz boce.)

(Slika: Anjali Prasertong)

Rezultati

Rezultat je bio vrlo čisto odvojeno jaje s malo nereda. Iako je moj prvi pokušaj rezultirao slomljenim žumance, ovo je definitivno trik koji se oslanja na mišićnu memoriju, tako da nemam sumnje da bi s malo prakse mogao postati majstor koji razdvaja jaja i impresionirati sve moje prijatelje na zabavama.

Presuda: Ovo je napetost za um.

Završne bilješke

Iako je nedvojbeno cool vidjeti žumanjak se usisava u bocu vode – whoosh! – u svim iskrenostima, ovo vjerojatno neće postati moja nova metoda za odvajanje jaja. Ja sam obožavatelj samo koristeći čiste ruke za odvajanje jaja; to je brz, besprijekoran i opremljen s vama u svakom trenutku. Ali ako se nađete u posjedu jaja, praznu bocu vode i malo slobodnog vremena, ovaj trik definitivno vrijedi probati barem jednom!

Jeste li ikad isprobali ovaj jaje koji razdvaja trik? Koja je vaša metoda za brzo i jednostavno razdvajanje jaja?