Mighty ukusna, moćna skupo: bobice

Oh, pinjola! Volimo te tako! Borovnice donose hrskavicu našim omiljenim salatama i čine naše šarže ljeta pesto još neodoljivima. Barem dok ne pogledamo potvrdu o kupnji. Ili završite sa slučajem borovih usta. Čekaj, zašto opet volimo pinjane?

Bjelogoljke se doista bere sa borovih šuma zimzelenih stabala, premda su najrazličitije vrste običnih dvorišta previše male da bi bile vrijedne za svakoga. Sjeme raste ispod vage na borovom konju i traje tri cijele godine kako bi postigla zrelost. Konuse s zrelim maticama se bere, osuše, a potom zatrpavaju da uklone matice. Ovaj dugotrajan i radno intenzivan proces barem prati njihovu visoku cijenu karata kada dođu do skladišta za rasute terete i police.

Biljke su vrlo visoke u ulju, dajući im gotovo maslacni teksture. Smanjite nekoliko samih i možda ćete moći otkriti malo mirisni okus bora. Jednom pomiješana s drugim sastojcima, njihov okus je blaga i slatka.

Ovo je dvosmisleno orah, podjednako kod kuće u ukusnim jelima i slatkim pripremama. Bobudovi su klasični sastojak pesto. Također ih probajte raspršene po salatama, bacajući tjesteninu i pilaf, ili presavijeni u zacrnili zeleno povrće za jednostavnu bočicu. Na slatkoj fronti, orašasto bilje može se pržiti u kolačiće, upotrijebiti u biscotti ili dodati u kolače.

Biljke se mogu jesti kao što jesu, ali malo tosta će donijeti svoj okus. Držite ih blisku oči jer oni su toliko maleni i visoki u ulju mogu lako gorjeti i zapaliti. Njihov visok sadržaj ulja također uzrokuje da se vrlo brzo rancu. Ako je moguće, mirisajte pinjolje prije kupnje i pohranite ih u hladnjak ili zamrzivač u dobro zatvorenom spremniku.

I nažalost, borova usta nije šala. Ova bizarna nevolja, uzrokovana jesti određene serije pinjola, čini sve što jedete okus gorak ili sapun za bilo gdje od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Točan uzrok nije poznat i nema načina otkrivanja ako imate lošu seriju. Na žalost, sreća je izvući.

Volite li pinjolike? Koji je vaš omiljeni način da ih koristite?

Pokušajte s ovim receptima s bobicama!

• Kako napraviti savršeno pesto svaki put
• Tjestenina s Butternut Squash, Kadulja i bobica
• Kuskus s grožđicama, bradavicama i kaprima
• Špageti s okusom Ricotta, kadulje i bobičastog oraščića
• Kuskus s kiselim višnjama i bobičastim maticama
• Zeleni češnjak s bobičastim maticama i jajima

Povezano: Croutons to Pine Nuts: 10 omiljenih dodataka salatu

(Slika: Emma Christensen)