Mamoncillo: Tangy Tropical Fruit

Nepoznato voće je čudesna poslastica. Iako ne znam što bi trebalo kušati, ili čak i njegovo ime, ne mogu se nikada oduprijeti priliku da isprobam nešto svježe i novo. Takav je bio slučaj s tim mamoncillos.

Naišla sam na klastere tih malih zelenih drupa dok sam posjetila trgovinu u Latinskoj Americi. Između moje slomljenog španjolskog i džepne čekove s odsječenim engleskim jezikom, saznao sam da su oni “mamoni” iz El Salvadora, da bi bili odstranjeni prije jela. Zato sam kupio ogranak, skinuo ga i otvorio tanku kožu kako bi se otkrila sočna pulpa s lososom. Okusio se poput križa između litice i vapnenca i slatke.

Mamoncillos (Melicoccus bijugatus) su izvorni u Meksiku, Južnoj i Srednjoj Americi i na Karibima, a poznati su i kao mamoni, mamoni, španjolski vapno, quenepa, guinep, limoncillo i niz drugih imena. Tradicionalno se jedu iz ruke ili se koriste za piće, deserte i žele. Sjeme je prilično veliko i u mnogim vrstama, uključujući i onu koju sam pokušao, tijelo se drži na njemu na takav način da je najbolji način da se jede mamoncillo neko vrijeme sisati, poput slatkiša slatkog tikvica.

Jeste li ih ikad pokušali? Kako ih upotrebljavate?

(Slike: Flickr član gnexus licenciran pod Creative Commons)