Mali bombasti bombasti bomboni: kaperi

Ovi tangy mali pupoljci su ostava špekula kada je u pitanju jazzing gore weeknight tjestenina ili dodajući savršen završni dodir na tanjur iz ljekovitog lososa. Samo jedna žlica može napraviti cijeli jelo pjevati. Jeste li ikad kuhali s njima?

Capers su zapravo nezreli cvjetni pupoljci grmlja kapara, grmolikog biljka koja potječe iz mediteranske regije. Pupice se skupljaju neposredno prije nego što dospiju do zrelosti i kiseli su u solnom solju ili u octu. Oni su obično tamnozelene boje i mogu se nalaziti od veličine graška do mramornih veličina, iako je manja općenito bolja.

Okus kapara je tanki, slan, i donekle je limun. Capers djeluju kao pojačivač okusa u malim količinama, ali previše u zdjelici može postati neodoljiv. Dobri kapari trebaju imati zgodnu i nježnu teksturu, ne grickajući ili pretjerano teško.

Capers su najbolji u jelima koja su im se pomislila: one s Mediterana i Bliskog istoka. Isprobajte ih u salatama od tjestenine, s ribom na žaru ili pirjanom piletinom, u zavodljivim i mariniranim kad god poželite vinova ljuštura. Capers su također postali standardni pratilac lox i glavni sastojak u umaku od tartara.

Možete pronaći staklene kapare u blizini krastavaca i drugih začina u većini trgovina. Također ih potražite na veliko na specijaliziranim tržištima. Nakon otvaranja, pohranite kapare prekrivene otopinom soli i hladite. Ovakav će put zadržati nekoliko mjeseci. Ako je solna otopina jaka, isperite kapare prije uporabe.

Evo nekoliko primjera kaper-djelotvornosti za vas da isprobate:

Brza tjestenina papriča s kaperima
Hashed klice s lješnjaka i prženi kapari
Kuskus s grožđicama, bradavicama i kaprima
Usporene jajne stanice s Rosemary i Capers
Piperade s maslinama i kapima

Kako upotrebljavate kapare u kuhanju?

Povezano: Izgled! Nasturtium kaperi

(Slika: AScottBritton / Shutterstock)