Kulinarske koktele: Spicy / Cool okusi Indije ravno gore koktele

Hladne ploče lubenice i krastavaca. Žestoke mrlje vruće paprike. Mrak kapljice kiselo tamarinde. Sjajne crtice od soka od naranče i smežuran korijandar. Ovo su neki od neočekivanih okusa i tekstura sadržanih u koktelima koje sam uzimala u New Yorku, New Indian restoranu Tabla, ovog tjedna.

Najbolji dio? Svako slasno drugačije piće bilo je dovoljno jednostavno napraviti kod kuće.

Često ćete čuti da postoje dvije škole koktela: Stara škola – klasici – su kratke i jake, izgrađene većinom od alkohola. (Martinis i Manhattani su charter članovi ove grupe.) A onda postoji i nova škola. kulinarski koktel. Dovesti sve trikove i procvat kuhinje na staklo sa svježim sokovima, zamrljanim voćem, sirupima, zemljanim začinima, lisnatim biljem. Ovo je Tablan teren.

Sjeo sam na uzorke tri istaknuta indijansko napisanog pića s izvršnim kuharom Floydom Cardozom i direktorom pića Leom Barrera koji su bili dovoljno velikodušni da podijele svoje recepte. Svaki koktel bio je hladan okus, savršen za suhu Augustovu vremenu, koristeći jednostavne, svježe sastojke dostupne na većini tržišta:

Prvo je bio Hlađenje hladnjaka (ispod), Tabla classic, napravljen od zamrznutog krastavaca, zelene čili papra i korijena, s ginskom bazom. Očekujući jak udarac od vrućine, bio sam umjesto toga bio udario koliko je složen i suptilan okus. Vegetanska hladnoća krastavaca izašla je na vrhu, s cilantro i chilies (oni su bili napete nakon muddling) dodavanje intriga bez osvaja piće na bilo koji način. Bio sam znatiželjan o izboru gina, budući da mnogi barmeni koriste Hendrickove koktele u krastavcima. Ali Leo je objasnio da će Hendrick biti suviše nježan za par s chili i cilantro. Zato je umjesto toga odabrao Plymouth, koji ima “šire rampe” – punije teksture za nošenje okusa.

Sljedeća je bila Lubenica Mojito (vrh), cool spin na tom kubanskom klasiku, s slatkošću lubenice koja balansira kiselost vapna i daje malo dodatnog tijela i voćno puninu piću. Bilo je čisto osvježenje. Čista i jednostavna. Savršena ljetna vrtlarica. Uzimala sam uzorke Tabla’s Rock Shrimp Balchao i našla da je lijepo uklopljena u začinjenu hranu.

Zadnji je bio Tamarind Margarita (u nastavku), jednog od najpopularnijih pića na popisu Tabla. Izvršni kuhar Floyd Cardoz nešto je od autoriteta na začin i začin (autor je knjige o tom predmetu) i pažljivo orkestrira fina ravnoteža slanih, gorkih, slatkih, vrućih i kiselih okusa u svakoj svojoj posudi. I ova se tehnika proteže na Tablaov program pića: “Naši kokteli zrcale su hranu”, objasnio je Floyd.

I tako, pijuckajući Tamarindu Margaritu, kušala sam sol (ovdje, prigušeno staklo), gorko (tamarind i vapno), slatka (trostruka sek i neočekivani pucanj narančinog soka), vrućina (ponovo, nježna toplina tamarinde) , kiselo (sok od limete / tamarind), i na kraju, travnato, zemljani tequilla. Lijepa ravnoteža u staklu.

Hlađenje hladnjaka
čini jedan koktel

2 pola palca kriški krastavaca
8 ostavlja svježeg cilantro
2 četvrtine inča od svježeg zelena prst chili (bilo koji srednje-blagi chili, kao što su jalapeno ili Anaheim mogu biti zamijenjeni)
1 3/4 unca gin (Tabla koristi Plymouth)
1/2 unca svježeg soka od limete
1/2 unca jednostavnog sirupa

Zamrzavanje krastavaca, korijena i chilija u koktel miješalici ili miješanje stakla dok dobro slomljena i malo pire. Dodajte gin, lime i jednostavan sirup i snažno protresite. Procijedite u dvostruku staklenu stijenu, napunjenu ledom. Ukrasite komadićem krastavaca.

Lubenica Mojito
čini jedan koktel

2 unci rum (Tabla koristi Cruzan tamno, u dobi od 2 godine, ali se također može koristiti bijela)
1 unca svježeg soka od limete
1 unca jednostavnog sirupa
6-8 lisnatog lišća
3 1/2 unce lubenice meso, izrezati u kocke

Muddle lubenica i metvica u koktel miješalici ili stakla za miješanje. Dodajte rum, sok od limete i jednostavni sirup, te dobro tresti s ledom. Ulijte (bez naprezanja) u dvostruku stijenu stakla.

Tamarind Margarita
čini jedan koktel

1 1/2 unce tequila (Tabla koristi Sauza Blanco)
1 unca trostruka sek (Tabla koristi Luxardo, koja je manje slatka od Cointreaua)
2 unce sok od limete
0,4 unce soka od naranče
0,4 unce jednostavnog sirupa
0,2 ys tamarind paste (dostupno kod Kalustyan’s u NYC)

Pomiješajte tamarindu tijesto s tequilom i trostruko dok se ne otopite. Dodajte preostale sastojke. Dobro protresite i ulijte u staklo dvostruke stijene od sline preko leda. Ukrasite kremom od vapna.

  • Tabla
  • Jedan začin, dva začina: američka hrana, indijski okusi Floyd Cardoz i Jane Daniels Lear

Povezano: Recept: Autentičan Chai

(Slike: Nora Maynard)

-Nora