Koja je razlika? Soba, Udon i rezanci riže

Jednom davno, ako ste željeli napraviti recept koji je pozvao soba, udon ili bilo koju drugu vrstu azijskog tjestenine, morali ste pronaći i najbližu azijsku trgovinu. Srećom, ove rezanci su postali mnogo lakše pronaći u posljednjih nekoliko godina. Evo kratkog vodiča za najčešće vrste!

Obično kuhate ove azijske tjestenine na isti način na koji kuhate bilo koju drugu vrstu tjestenine: u velikoj količini slane kipuće vode dok se tjestenina al dente. Iznimke su rižino rezanci i celofanski rezanci koji su toliko tanki i nježni da se samo trebaju natopiti u vrućoj vodi sve dok ne postanu mekani.

Soba – Ovi rezanci su izrađeni od heljde brašna i imaju odgovarajuće jak, okus nutty. Mnogi tjestenini heljde također imaju malo pšeničnog brašna u njima, što znači da oni nisu bez glutena. Međutim, mogu se pronaći čisti heljde – to je jače u okusu i stvarno ukusno, i naravno bez glutena. Obično nalazimo sušenu sobu u paketu, ali držite oči otvorene za svježu sobu na azijskim tržištima (ili napravite vlastiti!). Sušena soba izgleda poput ravnih špageta i obično je svijetlo bež u tamno smeđe-sive boje. Pokušajte sobu u ovim receptima:
• Sesame-češnjak Soba rezanci s prženim jaja
• Hladna soba, sezam i salata od mrkve

Udon – Grubo i mekano, ti gusti pšenični rezanci najbolji su kada ih možete pronaći svježe. Osušeni udon je još uvijek dobar, ali tekstura je gusta. Udon ima neutralni okus pa čine dobar izbor za jela s jakim okusom. Pokušajte s ovim receptima:
• Udonova juha s Bok Choy i poached egg
• Curried Udon Noodle Stir Fry

ramen – Također od pšenice, ramen rezanci su puno tanji i dulji od udona i imaju zgodan žvakati ugriz kad kuhaju. Zaboravite paket za začin i dolaze s njom i napravite svoj vlastiti Zdravi Instant Ramen.

Bean Threads – To se također ponekad naziva celofan rezanci, stakleni rezanci ili niti mekog mlaznica. Napravljeni su od mliječnog škroba škroba, i izgledaju kao mali snopovi vrlo tankih, prozirnih niti. Ovi rezanci su fantastični u povrće i lješnjaka Mint ili kao zamjena za rezanci rižinih vermičela.

Vermicelli rezanci riže – Vermicelli rezanci napravljeni su od rižinog brašna i imaju vrlo sličnu teksturu od anđeoske tjestenine. Osušeni rezanci dolaze u pakete od dugih, vrlo tankih, prozirnih niti. Pokušajte ih u Bun Chay (vijetnamski vegetarijanski salat odrezaka) ili kao zamjena za niti od graha.

Rižini rezanci – To su također napravljeni od rižinog brašna, ali je glatko i mekše kada se kuha. Pokušajte ih u jelima poput jastučića Thai ili Vijetnamski Noodle Pho.

Kakva jela vam se sviđa s tim rezancima?

Povezano: Upoznajte svoje azijske zelje

(Slika: Emma Christensen)