Koja je razlika? Paprika

Topli, slatki, dimljeni, obični, mađarski, španjolski – koje su razlike između vrsta paprike?

Paprika je prašak od brušenja mahuna raznih vrsta Capsicum annuum paprike. Koristi se za okus i boju, to je četvrti najzastupljeniji začin na svijetu i često se pojavljuje u mješavinama začina (poput baharata koje smo objavili ranije ovog tjedna), trljanje, marinade, škriljavca, pilića i kao ukras. Ovisno o raznovrsnosti papra i kako se prerađuje, boja može biti u rasponu od svijetlo crvene do smeđe boje i okus blage do pikantne. Stoga je korisno upoznati različite kvalitete koje svaka vrsta paprike može donijeti u zdjelu.

“Redovita” ili “obična” paprika

Većina paprike koja se prodaje u trgovinama samo je označena kao “paprika”. Njezina podrijetla mogu biti mađarski, kalifornijski ili južnoamerički, a ponekad se pomiješaju s drugim chilitima kao što su cayenne. Ova paprika obično nije ni slatka niti vruća i prikladna je ukrasi za stvari kao što su deviled eggs ili gdje god želite neku boju.

&bik Mađarska paprika

Paprika se smatra nacionalnim začinom Mađarske i pojavljuje se u najuglednijem jelu u zemlji, gulaš. Mađarska paprika načinjena je od paprike koje se bere, a zatim sortirane, pržene i pomiješane kako bi se stvorile različite sorte. Sve mađarske paprike imaju određeni stupanj bogatog, slatkog okusa crvenog papra, ali se kreću u opuštenosti i toplini. Osam razreda mađarske paprike su különleges (“posebna kvaliteta”, blaga i najživlje crvena), csípősmentes csemege (nježna i blaga), čemege paprika (slično kao prethodni, ali opušteniji), csípős csemege (još više grubo), édesnemes (“plemenito slatko”, blago pijano i svijetlo crveno), félédes (poluslatko sa srednjom šupljinom), Rózsa (blago pijavica i blijedo crvena) i Eros (najtopliji i svijetlo smeđi do narančasti). U SAD-u, ono što se prodaje kao Mađarska slatka paprika obično je varivo édesnemes.

Španjolska paprika ili pimentón

Iako općenito manje intenzivna mađarska paprika, španjolska paprika može biti u rasponu od Dulce (slatko i blago) do agridulce (gorko i srednje vruće) do picante (vruće), ovisno o vrsti korištene paprike (okrugle ili duge), uklanja li sjeme i kako se obrađuju. U regiji La Vera u Španjolskoj, poljoprivrednici žetvu i sušu chilije preko drvnih požara, stvarajući dimljena paprika ili pimentón de La Vera. Pušena paprika treba se koristiti u pauli i jelima u kojima želite duboko, šumsko okus.

Ako imate recept koji traži papriku bez navođenja vrste, obično možete dobiti pomoću mađarske slatke paprike. Ali razmotrite kakvu vrstu boje, slatkoće, pustinji ili vrućine želite dodati i eksperimentirati sa širokim svijetom paprike!

(Slike: Flickr član vi4kin licenciran pod Creative Commons, Otto’s Hungarian Deli, HotPaella.com)